Karanlık güçlerce 1977’de kaçırılarak işkenceyle öldürülen, İnşaat Mühendisleri Odası dergisi Teknik Güç’ün yazı işleri müdürü, devrimci militan Zeki Ergi nbay, ölümünün 37. yılında dostları ve Sosyalist Yeniden Kuruluş Partisi (SYKP) üyeleri tarafından mezarı başında bir törenle anıldı.
İstanbul Üsküdar-Kısıklı Mezarlığı’nda gerçekleşen anma, devrim şehitleri için yapılan saygı duruşuyla başladı. Ardından, Erginbay’ın yoldaşı ve en son görüştüğü kişilerden olan Mustafa Kemal Kaçaroğlu bir konuşma yaptı. Erginbay’ın devrimci kişiliğini ve mücadelesini anlatan Kaçaroğlu, onun Türkiye’de sosyalistlerin güçlenmesini engellemek isteyen CIA destekli faşist güçlerce kaçırılıp öldürüldüğünü belirtti.
Erginbay’ın işçi sınıfının örgütlenmesine ve siyasal militanlığa verdiği önemi vurgulayarak “Zeki bugün yaşasaydı SYKP’li olurdu, çünkü o daima sosyalistlerin birliğini savundu” diyen Kaçaroğlu, günün devrimci görevinin SYKP’yi örgütlemek, kitleselleştirmek ve büyütmek olduğunu söyledi. Sözlerini, “Yaşasın devrim ve sosyalizm”, “Kurtuluşa kadar savaş” diyerek bitirdi.
Daha sonra söz alan SYKP Eşgenel Başkanı Tuncay Yılmaz ise, “Devletin ve faşistlerin saldırılarına karşı koymak için direnmeyi ve savaşmayı öğreten Zeki Erginbay gibi devrimci önderlerimiz var” dedi. Yılmaz, konuşmasında tarihten ders çıkarmak gerektiğini, devletin her türlü saldırısına karşı direnmenin başlıca yolunun kitleler içinde kök salmak, kitleselleşmek olduğunu söyledi. Geçmişte yürütülen anti-faşist mücadelenin önemini vurgulayan Tuncay Yılmaz, devrimcilerin devletten gelebilecek her türlü saldırıya karşı hazır olması gerektiğini ifade etti. Konuşmasının sonunda “Şan olsun devrim yolunda düşenlere, şan olsun Zeki Erginbay’a” dedi.
Zeki Erginbay, 1960’lı yılların sonunda TİP ve devrimci gençlik hareketi içinde yer aldı. 12 Mart 1971’den sonra Dev-Genç ve THKP/C davalarından yargılanan Erginbay, serbest kalınca Genç Sosyalistler Birliği’nde (GSB) örgütlendi. 1976’dan itibaren ise Kurtuluş Hareketinin İstanbul’daki örgütlenmesinde önemli bir rol oynadı. İnşaat Mühendisleri Odası’nda çalışan Erginbay, Oda’nın çıkardığı Teknik Güç dergisinin yazı işleri müdürlüğünü yürütüyordu.
Zeki Erginbay, 23 ocak 1977 günü Şişli-Osmanbey’de çalıştığı İnşaat Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi’nden çıkışında güpegündüz kaçırıldı. 12 gün sonra, 5 Şubat 1977 günü Şile yolu üzerinde cesedi bulundu. Cesedin incelenmesinden, sol göğsünde bir kurşun yarası ve vücudunun çeşitli yerlerinde işkence izleri tespit edildi. Erginbay, faili meçhul cinayetlerin ilk örneklerinden biridir.
Siyasihaber.Org