Doğu Karadeniz’de sekiz ilin yaylalarını ‘turizmi geliştirme’ gerekçesiyle birbirine bağlaması amaçlanan 2 bin 600 kilometrelik Yeşil Yol projesinin, ikinci ve üçüncü öncelikli ‘mor ve mavi’ yollarla da bölgenin ‘altını üstüne getirecek’ gibi görünüyor.
Karadeniz’e hançer yol ‘yeşil’le bitmeyecekmiş
Doğu Karadeniz Turizm Master Planı’nda birinci öncelikli ‘Yeşil Yol’un yanında, haritada mor ve mavi renklerle resmedilen iki güzergah daha bulunuyor. Planla birlikte bu üç güzergahın 38 turizm noktası oluşturması amaçlanıyor.
Yeşil Yol’un dayandırıldığı Doğu Karadeniz Turizm Master Planı’ndaki dikkat çeken ayrıntılar şöyle:
* En uzun güzergah, 2 bin 600 kilometrelik Yeşil Yol olacak. Samsun’dan Artvin’e sekiz ilin yaylalarını birbirine bağlayacak.
Mor rota beş ilden geçecek
* Yeşil Yol’u ikinci öncelikli yol izleyecek. Haritada mor renkle gösterilen rota, Ordu, Giresun, Gümüşhane, Rize ve Bayburt’dan geçecek.
* Mor yol, Ordu’daki Çambaşı Turizm Merkezi ile Bektaş Turizm Merkezi’ni, Bulancak ile Bicik Avlağı’nı, Giresun ile Ağaçbaşı Tabiat Parkı’nı, Tamara Tabiat Parkı ile Olucak Vadisi’ni birbirine bağlayacak.
* Mor renkli ikinci rota, sadece beş ilden geçmekle kalmayacak, Giresun’u çevre yolu gibi çevresinden saracak. Şalpazarı Avlağı ile Limni Gölü Milli Parkı arasından da bu yol geçecek. Görele ile Sisdağı Yaylası’ndan geçirilecek aynı güzergâh, Sultan Murat Yaylası ile Çaykara’daki doğal alanları da kapsayacak.
Üçüncüsü de var: Mavi yol
* Üçüncü öncelikli yol olan mavi rota ise Samsun, Giresun, Gümüşhane, Trabzon, Rize ve Artvin olarak sıralanan altı şehirdeki yaylaları birbirine bağlayacak.
* Turizm Master Planı’nda yeşille gösterilen birinci güzergâh üzerinde rekreasyon alanları inşa edilecek.
Yaylalarda 38 ‘turizm noktası’
* Projedeki en yoğun turizm merkezleri, içinde Kaçkarlar Milli Parkı’nın ve Fırtına Vadisi’nin de yer aldığı Yeşil Yol güzergâhındaki yaylalar olacak. İkinci ve üçüncü öncelikli yol güzergâhlarında ise daha az turizm bölgesi planlanıyor.
* Bulutlar arasından geçecek Yeşil Yol’da yükseklik 2 bin 500 metre rakıma kadar uzanacak. Bazı yerlerde ise orman seviyesine inilerek ağaçlar kesilecek.
* Projenin 2018 yılında tamamlanması planlanıyor.
* Planda bahsi geçen 38 turizm noktası içinde yaylaların kentleşmesinin simgesi haline gelen Ayder Yaylası’ndaki gibi otellerin yanı sıra, çim kayak tesisleri, kayak merkezleri, ekoturizm merkezleri, ev pansiyonculuğu merkezleri, su sporları merkezleri, av turizm merkezleri, mesire alanları, mola noktaları, potansiyel heliski alanları, akarsu vadileri ve kamping alanları bulunuyor.
Nerelerden geçecek?
* Doğu Karadeniz Turizm Master Planı’na göre proje,
– Samsun’da Vezirsuyu Tabiat Parkı, Nebiyan Yaylası, Amisos antik yeri, Hacı Osman Orman Tabiatı Koruma Alanı, Ladik Gölü; Ordu’da Elekçi Irmağı Vadisi, Gaga Gölü, Perşembe Yaylası, Ulugöl Tabiat Parkı, Topçam Barajı, Melet Avlağı, Beyağaç Yaylası;
– Giresun’da Taşbaşı Yaylası, Armutalan Yaylası, Bicik Avlağı, Ağaçbaşı Tabiat Parkı, Kulakkaya Avlağı, Koçkayası Tabiat Parkı, Göyani Obası; Gümüşhane’de Örümcek Ormanı Tabiat Koruma Alanı, Torul Barajı, Olucak Vadisi, Artebel Gölleri Tabiat Parkı, Kangel Avlağı, Karahava Yaylası, Taşköprü Yaylası, Limni Gölü Tabiat Parkı;
– Trabzon’da Çaycamili Tabiat Parkı, Kadıralak Yaylası, Figanoy Yaylası, Örnekalan Yaylası, Kulindağı Yaylası, Lişer Yaylası, Samandıra Yaylası, Altındere Vadisi Milli Parkı, Kayabaşı Tabiat Parkı;
– Rize’de Cimil Vadisi, Çağırankaya Yaylası, Handüzü Yaylası, Andon İçmesi, Kito Yaylası, Polovit Şelalesi, Elevit Yaylası, Amlakit Yaylası, Kaçkar Dağları Milli Parkı, Hazindak Yaylası, Ayder Yaylası, Huser Yaylası;
– Artvin’de Borçka Tabiat Parkı, Camili Gorgit Tabiat Koruma Alanı, Gorgit Yaylası, Efeler Tabiat Koruma Alanı, Karagöl Sahara Milli Parkı, Cehennem Kalyonu; Bayburt’ta Aydıntepe Göleti gibi yerlerin içinden ya da yakınından geçecek.