Uluslararası Af Örgütü, Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nde (ODTÜ) 18 öğrenci ve bir akademisyen’in yargılandığı dava için bir imza kampanyası başlattı.
SiyasiHaber
Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nden (ODTÜ) 18 öğrenci ve bir akademisyenin, 10 Mayıs’ta kampüste düzenlenen LGBTİ+ Onur Yürüyüşü’ne katıldıkları iddiasıyla açılan ve 12 Mart’ta görülecek dava için Af Örgütü “ifade özgürlüğü ve barışçıl toplanma haklarını kullandıkları için kimsenin yargılanmaması çağrısında bulun” diyor.
Af Örgütü’nün başlattığı imza kampanyasına Buradan ulaşabilirsiniz
Ne olmuştu
Ankara Valiliği 18 Kasım 2017’de o tarihte Türkiye’de geçerli olan olağanüstü hal döneminde valiliğe tanınan olağanüstü yetkileri kullanarak Ankara’daki kamuya açık tüm LGBTİ+ etkinlikleri yasaklamıştı. Valilik, bu kararını, benzeri etkinliklerin “düşmanlığı” körükleyebileceği veya “belirli toplumsal hassasiyetler nedeniyle toplumun bazı kesimlerinde olumsuz tepkilere neden olabileceği” gibi muğlak gerekçelere dayandırmıştı. Ankara Valiliği, olağanüstü hal döneminin Temmuz 2018’de sona ermesinden sonra buna benzer yeni bir yasaklama kararını da 3 Ekim 2018’de alarak, hiçbir gerekçe sunmadan LGBTI+ etkinliklerine genel bir yasak uygulamaya başladı.
Ankara merkezli LGBTİ+ örgütleri, KAOS GL ve Pembe Hayat, olağanüstü hal döneminde verilen genel yasak kararının ifade, toplanma ve örgütlenme özgürlüğü haklarını ihlal ettiği gerekçesiyle ayrı ayrı yasağa karşı yasal mücadele başlattı. Bunun üzerine yasak, 19 Nisan 2019’da, bu yasağın olağanüstü hal dönemi hukuku gereğince bile anayasaya aykırı olduğuna hükmeden bölge idare mahkemesi tarafından kaldırıldı. Kaos GL’nin Ankara Valiliği tarafından getirilen ikinci yasaklama kararına karşı açtığı dava idari mahkemede sürüyor.
6 Mayıs 2019'da ODTÜ rektörü Mustafa Verşan Kök, Ankara Valiliği tarafından 3 Ekim 2018'de yayınlanan karara atıfta bulunarak Onur Yürüyüşüne izin verilmeyeceğini öğrencilere ve çalışanlara e-posta ile bildirdi. ODTÜ yönetimi tarafından verilen bu karar, öğrencilerin ve akademisyenlerin ifade özgürlüğü ve barışçıl bir şekilde toplanma haklarını yasadışı bir şekilde kısıtladı. Buna rağmen, ODTÜ yönetimi bu ikinci yasağa dayanarak 10 Mayıs 2019'da ODTÜ Onur Yürüyüşü'ne polis müdahalesini talep etmiştir.