Pendik’in Batı Mahallesi’nde kentsel dönüşüm öngören imar planı Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından onaylandı. 10 bin kişi yerinden edilme riskiyle karşı karşıya
İstanbul Pendik’in Batı Mahallesi’nde yapılmak istenen ‘kentsel dönüşüm’ mahallelide endişe yarattı. 6306 sayılı ‘Afet Yasası’ kapsamında ‘riskli alan’ ilan edilen mahallede dönüşüm öngören imar planı tadilatları Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından onaylanarak askıya çıktı. Yaklaşık 54 hektarlık alanda 5 yıl içinde tamamlanması planlanan kentsel dönüşüm 10 bin kişiyi etkileyecek. Riskli alan sınırlarında 465 yapı ve yaklaşık 5 bin bağımsız bölüm dönüşüm kapsamına alındı. Bakanlığın geçen şubat ayında askıya çıkardığı plan tadilatlarını yargıya taşıyan mahalleli, yapılan yeni plan değişikliğine de itiraz etmeye hazırlanıyor.
Pendik Belediyesi’nin raporuna göre mahallede konut alanının yüzde 86’sında ayrık nizam 5 kat yapılaşma şartları geçerli. İmar planı değişikliğiyle ise yeni yapılacak binaların en fazla 6 katlı olması öngörülüyor. Mahalleliye göre yapılaşma koşullarında 1 kat artışla dönüşüm yapılması mümkün değil. Batı Mahallesi Dayanışma Derneği Başkanı Erol Ercan, “6 kat imar izni müteahhit payını çıkarmaz. Herkesin binasını kendi cebinden yıkıp yaptırması gerekiyor. Dönüşümü kendi cebimizden finanse etmemiz mümkün değil. Burada amaçları 6306 sayılı yasa aracılığıyla halkı buradan çıkarıp def etmek, burayı arsa haline getirip inşaat şirketlerine vermek” diyor.
Araziler imara açıldı
Kentsel dönüşüm alanının güneyinde yaklaşık 170 bin metrekarelik Pendik Sahil Park alanı ve 26 dönüm büyüklüğündeki 1. Derece Doğal Sit alanı bölgede ‘yeşil alan’ olarak planlandı. Riskli alan sınırlarında 312 bin metrekare parsel alanının 26 bin metrekaresi sit alanındaki özel mülkiyete ait parsellerden, geriye kalan 286 bin metrekarelik alan ise konut ve ticaret alanlarından oluşuyor. Mahallenin futbol sahasına ise planlara göre 15 katlı AVM yapılacak. Mahalledeki Kızılay arazisi de toprak saha gibi turizm, ticaret ve konut alanı ilan edildi.
Riskli kararı yargıda
Mahalleyi ‘riskli alan’ ilan eden Bakanlar Kurulu kararı mahalleli tarafından da yargıya taşındı. İBB ve JICA raporuna göre mahallenin zeminin kayalık olduğunu belirten Ercan, mahallede hiç kaçak yapı olmadığını belirtiyor: “Binalarımızın hepsi projeli, mahallemizde kaçak bir yapı yok. Evlerimiz 2000 yılından evvel yapılmış diye dönüşüm kapsamına alınıyorsa o zaman İstanbul’daki tüm binaların yıkılması lazım.”