Arkeologlar, İtalya’daki bir ormanda, Roma ordusunun köle isyanının lideri ve gladyatör Spartacus ve adamlarına karşı savunma amacıyla inşa ettiği taş duvarın varlığını tespit etti.
Duvarı bulan yerel çevreciler, arkeologları uyardı. Arkeologlar da gelişmiş radar ve lazer tarama yöntemlerinin yanı sıra toprak örneği analizi kullanarak daha fazla bilgi sağlayabildiler.
Hendek ve höyük (veya sırasıyla fossa ve agger ) yaygın bir Roma savunma sistemiydi. Örneğin bu taş duvar ve toprak işçiliği, İtalya’nın Calabria bölgesindeki Dossone della Melia ormanında yaklaşık iki mil boyunca uzanır. Bir zamanlar duvara paralel derin bir hendek uzanıyordu.
Kazıda çalışan İtalya Kültür Bakanlığı arkeoloji sorumlusu Andrea Maria Gennaro, Live Science’a yaptığı açıklamada, “Duvar, topografik konumu ve kapıların olmaması gibi diğer faktörler nedeniyle bir tür bariyerdir,” dedi . “Tüm geniş düz alanı iki parçaya bölüyor.”
Keşiften bu yana araştırmacılar, duvar ve hendeklerin MÖ 71’de Spartacus ve ordusunu kontrol altına almak için Romalı general Marcus Licinius Crassus tarafından inşa edildiğini belirlediler. Bu çabalar, aralarında Yunan filozof Plutarch’ın The Life of Crassus’unun da bulunduğu birkaç ciltte belgelendi . Uzmanlar, Spartacus’un Crassus’un tuzağını kırmak için duvara saldırmış olabileceğine inanıyor.
Gennaro, “Spartacus, Sicilya’ya gitmeye çalıştıktan sonra Romalıların varlığı nedeniyle kıyı yollarından ilerleyemedi, bu yüzden yarımadaya gidip kaçmanın tek yolu İtalya’daki bir dağ olan Aspromonte’yi geçmekti” diye açıklıyor.
Yaklaşık 70 köleleştirilmiş gladyatörle birlikte Spartacus, Capua’daki bir okuldan kaçtı ve tarihçilerin Üçüncü Köle Savaşı olarak bildiği Roma Cumhuriyeti’ne karşı bir dizi köle isyanına katıldı. Sonunda bastırılsa da Spartacus, İtalyan kırsalında bir dizi başarılı savaşa liderlik etti, Romalılar için büyük bir tehdit oluşturdu ve Roma İmparatorluğu’nun kurulmasını teşvik etti.
Amerika Arkeoloji Enstitüsü’ne göre ekip ayrıca kılıç sapları, büyük kavisli bıçaklar, cirit uçları ve bir mızrak ucu gibi birkaç kırık demir silah da keşfetti; bunların hepsi bölgede yaşanan çatışmalara işaret ediyor .
Gennaro, “Duvar boyunca ele geçirilen silahları incelemeye başladık ve en yakın karşılaştırmalar geç Cumhuriyet dönemindeki silahlarla yapıldı,” diye ekledi. “Çatışmanın yerini belirlediğimize inanıyoruz.”
(ARTnews – Francesca Aton)