301 işçinin hayatını kaybettiği maden ocağının sahibi Soma Holding’e ait Tilga Madencilik ve Sınai Yatırımlar A.Ş. tarafından inşa edilen Spine Towers’a Sarıyer Belediyesi’nin 1 milyon 83 bin TL para cezası kestiği ortaya çıktı
Soma’da 301 işçinin hayatını kaybettiği maden ocağının sahibi Soma Holding’e ait Tilga Madencilik ve Sınai Yatırımlar A.Ş. tarafından inşa edilen Spine Towers’a Sarıyer Belediyesi’nin “mimari projeye aykırılıklar” nedeniyle 1 milyon 83 bin TL para cezası kestiği ortaya çıktı. Hürriyet’ten Ali Dağlar’ın haberine göre İçişleri Bakanlığı’nın Spine Towers inşaatına göz yumarak imar kirliliğine neden olmakla suçlanan Sarıyer ve Şişli Belediye Başkanlarıyla 8 belediye yöneticisi hakkında yaptığı ön incelemeden ise “Soruşturma izni verilmemesi” kararı çıktı. İBB’nin CHP ’li meclis üyesi Hüseyin Sağ’ın Soma Holding yönetimi ve kamu görevlileri hakkında imar kirliliğine neden olmaktan savcılığa yaptığı suç duyurusuyla ilgili de takipsizlik verilmişti.
Sarıgül ve Genç’e soruşturma izni çıkmadı
İçişleri Bakanlığı Teftiş Kurulu Başkanlığı’nın “İmar mevzuatına aykırı inşa edilen eski Şişli, yeni Sarıyer ilçesi, Ayazağa Mah., 2 Pafta, 11 Ada, 80 sayılı Parseldeki Spine Towers isimli inşaata göz yumularak imar kirliliğine sebep olunduğu, bu yapı ile ilgili yasal işlemlerin süresi içinde yerine getirilmediği, bu konuda gerekli tedbirlerin alınmadığı ve yapı sahibine menfaat sağlandığı” iddiasıyla Şişli ve Sarıyer Belediye Başkanları ile 8 yöneticisi hakkında başlattığı ön inceleme tamamlandı. Müfettişlerin 7 Mayıs 2015 tarihli ön inceleme raporu doğrultusunda dönemin Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül, Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç ve iki belediyenin eski-yeni başkan yardımcıları, yapı kontrol müdürü, imar ve şehircilik müdürü, şef 8 yöneticisiyle ilgili “Soruşturma izni verilmemesi” kararı aldı.
Mahallelerin devrinde proje dosyaları kaybolmuş
Ön inceleme kararında Sarıgül ve Şişli Belediyesi eski yöneticileriyle ilgili “Spine Towers’ın da içinde bulunduğu mahallelerin Sarıyer Belediyesi’ne devrinde aksaklıklar yaşandığı ve zaman aldığı, projelerle ilgili bilgi/belgenin dosyasında bulunmadığı için değerlendirmelerin sadece mimari proje üzerinden yapıldığı, bu durumda Spine Towers’ta ruhsata aykırı imalatların Şişli Belediyesi’nce yapı kullanma izni verilmeden önce yapıldığının şüpheden uzak bir şekilde ortaya konulamadığı” gerekçesiyle soruşturma izni verilmedi. Sarıyer Belediye Başkanı ve yetkilileri hakkında da yapıdaki imar projesine aykırılıklarla ilgili yapı tatil tutanağı düzenleyip, idari para cezası keserek gerekli işlemleri yapmaları nedeniyle soruşturma izni verilmedi.
Spine Tower’a rekor ceza kesilmiş
Kararda Sarıyer Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdürlüğü tarafından 19 Mart 2015’te Spine Towers ile ilgili teknik rapor düzenlendiği ve ruhsat eki mimari projeye aykırılıklar tespit edildiği, bu aykırılıklar nedeniyle 20 Mart’ta yapı tatil tutanağı düzenlendiği, aykırılıkların ruhsata kavuşturulması ve projeye uygun hale getirilmesi için 25 Mart’ta uyarı yazısı yazıldığı, 26 Mart’ta Sarıyer Belediye Encümeni tarafından İmar Kanunu 42. maddeye göre ilgililer hakkında 1 milyon 83 bin 64 lira idari para cezası kesildiği kaydedildi. Mevzuata aykırılığı yapı inşaat alanı üzerinden hesaplanması mümkün olmayan, yapının cephelerini ve diğer yapı elemanlarını değiştiren veya yapı malzemesi için öngörülen gereklere aykırı uygulamalar için, Bakanlıkça yayımlanan ve aykırılığa konu imalatın tespiti tarihinde yürürlükte bulunan birim fiyat listesine göre ilgili idarece belirlenen bedelin yüzde 20’si kadar idari para cezası veriliyor.
Savcılık takipsizlik vermişti
İBB Meclis Üyesi Hüseyin Sağ’ın Spine Towers’ın onaylı projesine aykırı inşa edildiği iddiası ile Soma Holding yönetimi ve sorumlu kamu görevlileri hakkındaki suç duyurusuna takipsizlik kararı verilmişti. Kararda “İnşaatın imar ruhsat planına uygun yapılıp yapılmadığı ve iskan yapı kullanma izin belgesi verilip verilmediği Şişli ve Sarıyer Belediye başkanlıklarından ayrı ayrı sorulmuş, Şişli’nin 02/12/2014, Sarıyer’in 17/12/2014 tarihli cevaplarında söz konusu inşaatın imar ruhsat planına uygun olarak yapıldığı ve yapı kullanma izin belgesi verildiği belirtilmiştir. Bu nedenle şüphelilere isnat edilen imar kirliliğine neden olma suçu unsurları itibariyle oluşmadığından, kovuşturmaya yer olmadığına…” denilmişti. Sağ, “Benim suçladığım görevlilerle yazışmalar yapılarak bu sonuç çıkarıldı. Kimse 10 bin 125 metrekare arsaya 145 bin metrekare inşaat nasıl yapılır diye sormadı, dosya sıfırlandı” demişti.