Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası, bir basın açıklaması yaparak Sağlık Bakanlığına “Kasım ayı ek ödemesi nerede?” diye sordu.
Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Genel Merkezi tarafından ödenmeyen kasım ayı ek ödemesi ile ilgili yapılan açıklamada “Kasım ayı ek ödemesi için gerekli düzenlemeler yapılmalı ve sağlık emekçilerinin mağduriyeti giderilmelidir” denildi.
Pandeminin başından beri alkışlanan sağlık emekçilerinin vergi yükünün enflasyon oranlarının altında ezildiği ve ezildikçe yoksullaştığı vurgulanan açıklamada, “Pandemi koşullarında izinsiz, dinlenmeksizin virüs yüküyle mücadele ederken tükeniyor ve her gün ölüyoruz. İnsanca yaşayacak, meslek riskimizi karşılayacak tek kalemde yoksulluk sınırının üstünde temel ücret diye isyan edip çığlık attıkça performans ve ek ödemelerle bizlere lütuf olarak sunuldu” denildi.
“Neyi ya da kimi bekliyorsunuz?”
“Hakkınız ödenemez”, “2021 yılı sağlık emekçilerinin yılı olsun” denildiğini, ama vadedilen ek ödemelerin bile sağlık hizmetinin tüm bileşenlerine adil ve eşit bir şekilde bile dağıtılmadığının altı çizilen açıklamada şöyle denildi; “Bugün Türkiye'de sağlık ve emekçileri ‘Kasım ayı ek ödemeleri nerede?’ diye soruyorlar. Sorularına verilen cevap ise ‘hastanemizin performansa dayalı ek ödeme ücretlerinin hesaplanması için Sağlık Bakanlığı’nın EKOBS sistemini aktif hale getirmesi ve tüm ülke genelinde yayınlanacak ek ödeme genelgesi beklenmektedir.’ Biz izinsiz, dinlenmeksizin her zaman canımız pahasına aktif bir şekilde görevlerimizin başındayız. Masa başındaki Sağlık Bakanlığı bürokratlarına sesleniyoruz sıcak koltuklarınızdan ödeme emri genelgesi hazırlamak için neyi ya da kimi bekliyorsunuz? Şüpheli TÜİK verileriyle, manüple edilen enflasyon oranlarıyla ve giderek artan vergi dilimleriyle, yandaş sendikayla oynadığınız orta oyunu sonucu belirlediğiniz TİS zamlarıyla yoksullaştırdığınız ve 50TL'ye dahi muhtaç bıraktığınız sağlık emekçileri, sadaka değil tulumlarından akan terlerinin, koruyucu gözlüklerinde biriken buğunun, topuklarındaki sızının hakkını istiyorlar. Acilen ve derhal Kasım ayı ek ödemesi için gerekli düzenlemeler yapılmalı ve sağlık emekçilerinin mağduriyeti giderilmelidir.”
Açıklamada son olarak “Biz sağlık ve sosyal hizmet emekçileri olarak; ek ödeme, performans gibi ücret politikalarınıza bir önce son vermenizi ve yoksulluk sınırı üzerinde temel ücret uygulamasına geçilmesini talep ediyoruz” denildi.