Türkiye’nin en eski yayınevlerinden olan Remzi Yayınevi mağazalar zincirinde sendika üyesi olarak çalışma arkadaşlarına örgütlenme çağrısı yapan iki personelin işlerine son verildi. DİSK’e bağlı Sosyal İş Sendikası, Remzi Kitabevi’ne dava açmaya hazırlanıyor.
Alihan Dalmış
Türkiye’nin en eski yayınevlerinden olan, 1927’de Remzi Bengi tarafından kurulan ve Türkiye yayıncılık tarihine bir dönem damgasını vuran Remzi Kitabevi’nin İzmir Agora Şubesi’nde iki çalışan DİSK’e bağlı Sosyal İş sendikasına üye olduktan sonra işlerine son verildi.
Remzi Kitabevi mağazalar zincirinde çalışma koşullarının gittikçe kötüleşmesi, ücretlerin asgari ücrette tutulması, mesai ücretlerinin ödenmemesi, yemek ve yol paralarının yıllardır aynı düzeyde tutulması gibi nedenlerle, çalışanlar sendikalaşma faaliyetine başladı. Kitabevi’nin İzmir Balçova’daki Agora AVM şubesinde görev yapan Ahmet Öğrük ve Talip Öztürk, DİSK’e bağlı Sosyal İş Sendikası’na üye oldu. İki personel, diğer şubelerdeki çalışma arkadaşlarına da sendikaya üye yapma çağrısında bulundu. Bunun üzerine Öğrük ve Öztürk’ün işlerine 18 Ağustos 2014 Pazartesi günü son verildi.
‘Taleplerimiz haklı’
soL’a konuşan Ahmet Öğrük, “Remzi Kitabevi’nin Türkiye genelinde 12 mağazası var, bunların 2’si İzmir’de. Yaklaşık 200 çalışan var. Bizler olağan taleplerde bulunduk. Çalışma koşullarının düzeltilmesini, 3-4 yıldır artmayan yemek ücretlerinin artmasını, fazla mesailerin ücrete çevrilmesini istedik ve bunun için DİSK’e bağlı Sosyal İş’e üye olduk. Diğer çalışanlara da sendikaya üye olmaları yönünde çağrı yaptık. Bu olaydan bir hafta sonra işimize son verildi” dedi.
‘Sendika üyesi olduk, işten çıkarıldık’
İşine son verilen personelden Talip Öztürk ise Remzi Kitabevi’nin birçok mağazasında kötü çalışma koşulları nedeniyle yoğun istifalar gerçekleştiğini anımsatarak, “Remzi Kitabevi emekçileri olarak, çalışma koşullarının yaşam koşullarının çok gerisinde kaldığı gerekçesiyle işverene ilettiğimiz talepler kabul görmedi. Bu talepler, ücretin asgari ücretin üzerinde bir rakama getirilmesi, günlük yemek ücretinde artırım ve yol parası ile fazla mesailerimizin ücret olarak ödenmesidir. Biz de sendikaya üye olduk ve işten çıkarıldık” diye konuştu.
Sendika dava açacak
Sosyal İş Sendikası, avukatları aracılığıyla Remzi Kitabevi’ne dava açacak ve işten çıkarılan işçilerin işe dönüşünü talep edecek. Türkiye genelinde 12 mağazası olan Remzi Kitabevi bünyesinde toplamda yaklaşık 200 personel görev yapıyor.
Kaynak: Sol.org.tr