DİSK, KESK, TMMOB, TTB’nin ‘OHAL Değil Demokrasi’ kampanyası çerçevesinde düzenlediği Forum bugün İstanbul’da yapıldı.
SiyasiHaber
DİSK, KESK, TMMOB, TTB’nin başlattığı OHAL karşıtı kampanyanın bir parçası olarak, OHAL’in topluma verdiği zararların konuşulduğu ve OHAL’in önlenmesinin yollarının arandığı Forum bugün İstanbul’da Mimarlar Odası salonunda gerçekleştirildi.
OHAL Değil Demokrasi Forumu’nda ilk olarak dört emek ve meslek örgütü adına konuşmalar yapıldı. DİSK adına Genel Başkan Kani Beko, KESK adına Eş Başkan Mehmet Bozgeyik, TMMOB adına İstanbul İKK Sekreteri Cevahir Efe Akçelik, TTB adına Merkez Konseyi Başkanı Raşit Tükel birer konuşma yaparak OHAL’in kaldırılması için ortak mücadele yürütülmesinin önemini vurguladı.
Forum’un sonraki bölümünde ise katılımcı kurum temsilcilerine söz verildi. İlk olarak HDP adına İstanbul Milletvekili Filiz Kerestecioğlu konuştu. Ardından CHP adına İstanbul İl Başkan Yardımcısı bir konuşma yaptı. SYKP adına Eş Genel Başkan Ahmet Kaya, EMEP adına İstanbul eski milletvekili Levent Tüzel söz aldı. Forum’da ayrıca ÖDP, Halkevleri, Yeşil Sol Parti, çeşitli siyasi örgüt ve demokratik kuruluşlar adına konuşmalar yapıldı.
Kaya: Yerellerden başlayan sokak mücadeleleri ana perspektif olmalı
Sosyalist Yeniden Kuruluş Partisi (SYKP) Eş Genel Başkanı Ahmet Kaya’ya Forum’da yapılan değerlendirmeleri ve SYKP’nin görüşünü sorduk:
Bugünkü toplantının faşizme karşı birleşik cephenin kurulması açısından önemi nedir?
Ülkenin OHAL koşullarında tutulması ve OHAL süreciyle tüm hakların, özgürlüklerin demokratik geleneklerin budanması devam ediyor. DİSK, KESK, TTB ve TMMOB’nin OHAL Değil Demokrasi şiarıyla bir kampanya başlatması anlamlı ve önemli. OHAL’in tekrar uzatılması Ocak ayı içinde gündeme gelecek. Ocak ayına kadar sürdürülecek bu kampanya. O zamana kadar OHAL’e karşı tutum almak isteyen tüm güçlerin birlikte davranması için bir çaba içerisinde emek ve meslek örgütleri.
Yapılan konuşmalar genel olarak olumluydu. Özgür Müftüoğlu da OHAL’de neler olduğunu hak ve özgürlüklerin nasıl kısıtlandığını anlatan iyi bir konuşma yaptı.
Katılımcıların konuya ilişkin tutumlarını nasıl değerlendiriyorsunuz?
Bugün yapılan Forum’da katılımcılar OHAL’in ülkeye ne getirdiği ne götürdüğü üzerine konuştular ve OHAL’e karşı nasıl bir mücadele yürütülmesi gerektiği konusunda tutumlarını açıkladılar. Ortak mücadelenin gerekliliği tüm konuşmacılar tarafından vurgulandı.
Bazı toplantılarda Kürt siyasetçiler, HDP ve HDK dışlanıyor. Ama burada öyle değil. Dörtlü’yü oluşturan federasyonların/meslek örgütlerinin hemen arkasından HDP’ye söz verildi. HDP adına konuşan Filiz Kerestecioğlu OHAL koşullarında demokrasi güçlerine ve Kürtlere karşı yapılanlara değindi ve ortak mücadelenin önemini vurguladı. Daha sonra da CHP adına İstanbul İl Başkan Yardımcısı bir konuşma yaptı.
Üçüncü olarak bize söz verildi. Biz de şunu anlattık: Evet AKP bütün bunları yapıyor ama büyük bir korkusu var: O da demokrasi güçlerinin birleşmesi ve sokağa çıkmasıdır. Bu 7 Haziran’da (2015) görüldü, 16 Nisan’da (2016) görüldü. Her sokak hareketinde, 1 Mayıs’ta, Newroz’da, kadınların hak kısıtlamalarına karşı yaptıkları sokak eylemlerinde bu görüldü. Halkın sokağa çıkması, AKP ve müttefiklerinin genel korkusudur. O zaman, inşa edilmeye çalışılan faşizme karşı mücadelenin sürdürülebilmesi ve sokağın bu iktidar ve müttefiklerine teslim edilmemesi için sokağın temel alınması lazımdır. Yerellerden başlayarak sokak mücadelelerinin yükseltilmesi ana perspektif olmalıdır. Açık, demokratik, kitlesel, militan bir mücadelenin ortaklaşa yürütüleceği bir demokrasi cephesi kurulmalıdır.
CHP’nin tutumu nasıldı?
CHP de “Biz bu mücadelenin içinde olacağız” mesajı verdi. Kürt sorununda olumlu sözler sarf etti. CHP İstanbul İl Başkan yardımcısı, CHP’nin genel tutumuna göre birlikte davranmayı güçlü biçimde vurgulayan bir konuşma yaptı.