Eğitim ve Bilim İşgörenleri Sendikası’nın (Eğitim-İş) yaptığı ankete katılan öğretmelerin yüzde 43’ü, mesleği bırakmayı düşündüğünürken, yüzde 59’i ise gelecekten umutsuz.
Cumhuriyet Gazetesi’nin haberine göre Eğitim ve Bilim İşgörenleri Sendikası, 5 bin 514 öğretmenin katıldığı anket yaptı. Yüzde 88’inin eğitim iş kolunda bir sendika üyesi olduğu katılımcıların yüzde 53’ü kadın, yüzde 47’si erkek olduğu bildirildi.
Araştırmaya katılan öğretmenlerin yüzde 46’sı görevden alınma korkusu yaşarken, yüzde 83’ü yönetici atamalarında torpi yapıldığını düşünüyor. Öğretmenlerin yüzde 46’sı geçinmek için ailelerinden destek aldığını belirtti. Öğretmenlerin yüzde 86’sı çocuğunun öğretmen olmasını istemezken, bu görüşün altında ekonomik zorluklar çıktı. Öğretmenlerin yüzde 63’ü çocuklarını gıda, yüzde 73’ü kıyafet ve yüzde 47’si eğitim ihtiyaçlarını rahat bir şekilde karşılayamadığını kaydetti. Öğretmenlerin yüzde 96’sı son bir yılda yaşanan fiyat artışlarını bütçelerini etkilediğinin altını çizdi. Öğretmenlerin yüzde 80’ni ise uzaktan eğitimin başarılı olmadığını düşünüyor.
‘Mesleğimize saygı azaldı’
Öğretmenlerin yüzde 93’ü mesleklerinin toplumda saygınlığını azaldığını belirtirken, bunların yüzde 83’ü maaşların düşük olması nedeniyle öğretmenliğin saygınlığını kaybettiği görüşünde.
Daha çok para kazanacağını bir meslek bulmaları halinde öğretmenliği bırakacağını açıklayanların oranı yüzde 43 olurken, katılımcıların yüzde 61’i gelir yetersizliği nedeniyle psikolojik sorun yaşadığını bildirdi.
Yüzde 59 gelecekten umutsuz
Ankete katılan öğretmenlerin yüzde 44’ü ev kredisi, yüzde 30’u araç kredisi, yüzde 25’i ise çocuklarının eğitim için çektiği krediyi ödediğini belirtti. Öğretmenlerin yüzde 26’sı ek iş yaptığını açıklarken, yüzde 29’u esnafa, yüzde 35’i şahıslara nakit borcunu ödemeye çalıştığını aktardı. Kredi kartı borcu olduğunu kaydeden öğretmenlerin yüzde 37’si sadece asgari ödeme tutarını yatırabildiğine dikkat çekerken, yüzde 3’ü maaşında icra olduğunu, yüzde 8’i en az bir kez maaşına icra geldiğini bildirdi.
Öğretmenlerin yüzde 59’u gelecekten ümidi olmadığını, yüzde 83’ü devlet okullarında eğitimin niteliğinin gün geçtikçe düştüğünü, yüzde 83’ü devlet okullarında niteliğin düşmesi nedeniyle özel okullara talebin arttığı söylüyor. Çocuğunu özel okula gönderebilen öğretmenlerin oranı ise yüzde 15.
Araştırmaya katılan öğretmenlerin yüzde 39’u Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk eğitimin sorunlarını çözemeyeceğini, yüzde 16’sı kararsız olduğunu, yüzde 45’i ise çözebileceğini düşünüyor.