“Yüzyılda 5 kez meydana gelen doğa olayı Mavi Ay’ı bu gece göreceğiz.” diye pek çok yerde çıkan haberlerin gerçeği yansıtmadığı öğrenildi. Mavi Ay’ın düşünüldüğünden çok farklı bir anlamı varmış.
Mavi Ay, İngilizcedeki “once in a blue moon” kalıbından geliyor. Anlamı ise “kırk yılda bir”. Çünkü bir ayda iki kez dolunay oldukça nadir gerçekleşiyor. Temmuz’daki ilk dolunay ayın ikisinde, ikincisi ise bugün yani 31’inde gerçekleşti.
İngilizce’de eski bir terim olan ve “ihanet eden” anlamına gelen “belewe” kelimesinin zaman içerisinde “blue” yani mavi kelimesine dönüşmesinden alan bu kültürel olgu, insanlar bir yılda 12 dolunay beklerken gerçekleşen 13. dolunayın takvime “ihanet” ettiği göndermelerinden alır. Ay’ın rengi ile hiçbir ilgisi yoktur. Sky & Telescope dergisinin Mart 1946 sayısı genel kabul gören orijinal tanımı alıp (yanlış anlayarak) bir ayda gerçekleşen ikinci dolunaya ilgi çekmek üzere “Mavi Ay” demiştir.
Çok nadiren volkanik patlamalardan yayılan tozlar ve kül gökyüzündeki Ay gibi cisimleri mavimsi gösteriyor (ışığın atmosferde kırılmasıyla ilgili bu da, Ay’ın kendisiyle değil); ancak Ay’ın mavi gözüktüğü bir dolunay türü bulunmuyor.
Kaynak: Evrim Ağacı