KAOS GL yayınladığı yeni Bilgi Notu’nda, Türkiye’deki LGBTİ+ haklarını küresel standartlar üzerinden değerlendiriyor. Değerlendirmeye LGBTİ+’ların yaşam hakkı dâhil olmak üzere temel tüm insan hakları ihlal ediliyor, ayrımcılığa karşı yasal olarak güvencesiz bırakılıyor.
KAOS GL’nin Bilgi Not’unda, Avrupa ve Orta Asya’dan 600’den fazla LGBTİ+ örgütünün çatı kurumu olan Uluslararası Lezbiyen, Gey, Biseksüel, Trans ve İnterseks Birliği (ILGA) Avrupa’nın ve yine aynı coğrafyadan 169 trans örgütünün çatı kurumu işlevi gören Transgender Avrupa (TGEU) tarafından yayınlanan ve Türkiye verileri KAOS GL tarafından hazırlanan, LGBTİ+ haklarının yasal-politik endeks değerlendirme verileri yer alıyor.
Yasemin Öz tarafından hazırlanan Bilgi Notu’nda, Türkiye’de LGBTİ+ haklarının durumunu, “Eşitlik ve ayrımcılık karşıtlığı”, “Aile”, “Nefret suçları ve nefret söylemi”, “Bedensel bütünlük ve cinsiyet kimliğinin yasal olarak tanınması”, “Sivil toplum alanı” ve “İltica” başlıkları altında madde madde sıralanıyor.
Öz, ILGA Avrupa ve TGEU tarafından yayınlanan LGBTİ+ haklarının yasal-politik endeks değerlendirmeleri incelendiğinde “Türkiye’nin insan haklarında gelişen küresel standartların çok gerisinde” olduğunun görüldüğünü ifade ediyor.
Nefret söylemi ve suçlarında artış
Bilgi Notu’nda madde madde sıralanan haklara göre LGBTİ+’ların yaşam hakkı dâhil olmak üzere temel tüm insan hakları ihlal ediliyor, ayrımcılığa karşı yasal olarak güvencesiz bırakılıyor.
Öz, özellikle kamu görevlilerinin LGBTİ+’lara yönelik nefret söyleminde bulunduklarına buna paralel olarak nefret suçlarının arttığına dikkat çekiyor.
Etkinlikler bloke ediliyor, yıldırma politikası geliştiriliyor
LGBTİ+’ların, toplantı ve gösteri haklarına yönelik hukuka aykırı biçimde engellemelerin olduğunu, belirten Yasemin Öz, “yıldırma politikası” geliştirildiğini ifade ediyor.
Bilgi Notu’nun tamamı için
https://kaosgldernegi.org/images/library/lgbtihaklarikureseldurumbilginotu.pdf