Ankara Kuğulu Park’taki ağaçlar “dalları insanların üzerine düşüyor” denilerek budandı. Parka giderek gözlem yapan Peyzaj Mimarları Odası Başkanı Ayşegül Oruçkaptan budanan ağaçların geri dönmeyecek şekilde zarar gördüklerini söyledi.
İleriHaber’den Tuğba Özer’in haberine göre, Ankara’nın sembol yerlerinden Kuğulu Park’taki 48 ağaç skandal bir şekilde budandı. Uzmanlar budama yönteminin çok yanlış yapıldığını ve ağaçlara büyük zarar verildiğini söyledi.
Çankaya Belediyesi’nin kesimi “dallar insanların üzerine düşerek yaralanmalara neden oluyor” gerekçesiyle yaptığı öğrenildi. Konuya ilişkin konuştuğumuz bir peyzaj mimarı “Böyle bir durum varsa bile budama böyle yapılmaz. Bu resmen kesmek budamak değil” şeklinde konuştu.
‘Ağaçların yüzde 70-80’i yok olur’
Yanlış şekilde budanan ağaçların artık yaşayamayacağını ifade eden uzman, “Bu ağaçlar zaten Melih Gökçek’in köprülü kavşağından sonra güç bela yaşayan ağaçlardı. Bu ağaçların da muhtemelen yüzde 70-80’i yok olur” şeklinde konuştu.
‘Raporları görmek istiyoruz’
Peyzaj Mimarları Odası Başkanı Ayşegül Oruçkaptan da parka giderek inceleme yaptıklarını belirterek, “Kuğulu Park hepimizin hafıza alanı olan bir parktır, hem Ankara’nın hem Türkiye’nin. Oradaki akkavakların tehlike oluşturduğu gerekçesiyle bir budama çalışması yapılmış ama çok kötü yapılmış. Sanırım uzman kişiler tarafından yapılmamış. Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu’nda bu ağaçlarla ilgili bir çalışma ve rapor var mı? Var olduğu söyleniyor ama biz o raporları görmek istiyoruz.
‘Ağaçlar çürümemiş’
Orada sadece akkavaklar değil meşeler de kesilmiş ve biz parkta inceleme yaptığımızda o ağaçların çoğunun da çürümemiş olduğunu gördük. Ama 15 gün içerisinde detaylı bir rapor hazırlayacağız” ifadelerini kullandı.
Çok üzgün olduklarını belirten Oruçkaptan, “Ağaçlar tepeden gitmiş. Burası Kavaklıdere ve buranın ismini almasının nedeni kavaklar ve dere. Taban suyunun yüksek olduğu bir alan. Buradaki taban suyu yapılan çalışmalar neticesinde zaten çekilmiş ve ağaçların kökleri susuz kaldığı için kurumalarını hızlandırmış” dedi.
‘Çalışma rezil edilmiş’
Daha önce de yeraltı geçidiyle ilgili Ankara Büyükşehir Belediyesi’ne karşı kazandıkları davalar olduğunu hatırlatan Oruçkaptan bu süreçte de ağaçlara ilişkin ‘Kesilebilir’ şeklinde rapor hazırlayan kurulun tecavüze izin vermiş bir kurul olduğunu ifade ederek, “Bu kurulun raporu ne kadar geçerlidir, yerinde inceleme yapmışlar mı? Bilemiyoruz. Ama oraya çok ciddi zarar verilmiş. Belediye ‘insan sağlığına zarar veriyordu o yüzden kestik’ açıklaması yapacaktır. Doğrudur ama bunun bilimsel bir çalışması yapılmadan direk 48 tane ağaç budanmış. Hangi ağaç, hangi dal kesilmeli, uzman kişiler tarafından çok itinayla yapılması gereken çalışma rezil edilmiş. Oraya kütükleri bırakmışlar halk da kütük topluyor parktan” diye konuştu.
Park ve Bahçeler Müdürü ile konuştuğunu söyleyen Oruçkaptan şöyle devam etti: "Yazın birkaç dalın ve ağacın yıldırım düşmesi sonucu yaralananlar olmuş. Bu nedenle kesmek zorunda kaldıklarını söylediler. Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’na başvurmuşlar. Onlar da uzman kişilerden rapor alın demiş. Onlar da oraya başvurmuşlar. Bir rapor geldiği söyleniyor. Ama gelip gelmediği muamma. Biz o raporu da görmek istiyoruz"
‘Ağaçlar geri dönmeyecek gibi görünüyorlar’
“Tabi ki insan sağlığı ve yaşamı birinci derecede önemli” diyen Oruçkaptan, “Ama bunu bahane ederek ağaçların bu kadar kötü şekilde budanması mazeret değil. Bu çok başka bir şekilde yapılabilirdi. Geri dönmeyecek gibi görünüyorlar. Bütün formları bozulmuş. Akkavaklar da çok kolay bulunabilen kavaklar değil. Orası bu nedenle SİT alanı” şeklinde konuştu.
(İleriHaber)