Küçük Kara Balıklar – Güneydoğu’da çocuk olmak
Belgeselin oluşum sürecini, yönetmen ve ortak yapımcı Haluk Ünal şöyle anlattı:
“Türkiye’de Kürtler’in gerçeği tamamıyla büyük bir yalan üzerine kurulu. Bildiğinizi sandığınız hiçbir şey bildiğiniz gibi değil. Bu, bu konudaki bir kitabın da ismi oldu zaten. Biz de o kitabın yolundan ilerledik aslında. Ve bu konu çoğunlukla genç Kürt sinemacılar tarafından ele alındı. Biz de Türk yönetmenler olarak buna katkı sağlamak, ‘Batı yakası’na seslenebilmek istedik.
Bu film için Güneydoğu’ya 2012 ve 2013’te iki kez gittik. Görüştüğümüz belediyeler ve STK’lara amacımızı anlattığımızda bize öyle çok geri dönüş oldu ki… Çünkü herkesin hikayesi var. Dolayısıyla konuşacak kişi bulmakta zorlanmadık, tam tersine her yerden hikaye yağıyordu”
Yönetmenlerden Ezel Akay da filmin, ‘umutlu’ yanına dikkat çekti:
“Bildiğin Gibi Değil isimli kitaptan yola çıktık ama filmin adını, küçük bir çocuk koydu. Filmin sonunda gördüğünüz çocuk, Samed Behrengi’nin Küçük Kara Balıklar hikayesini çok iyi anlamış biçimde bize anlattı çekim esnasında. Filmin kurgusu pek çok kez değişti ama her seferinde sonunda o çocuğa, ‘Küçük Kara Balıklar’a çıkıyordu; filmin finali hiç değişmedi. Gördüğünüz gibi ‘savaşın çocukları’ndan kimi her şeye rağmen eğitimine devam ediyor kimi müzik yapıyor kimi uzay bilimiyle ilgileniyor yani inadına hayata tutunuyor. Bu filmin, umut dolu bir hikaye olduğunu da gözden kaçırmamak gerek”
Film üzerine kısa bir değerlendirme için;
http://siyasihaber.org/kara-karincalar-kirmizi-karincalara-karsi-kazanacaklar