Bursa’daki otomotiv sektörlerinin direniş bayrağını çektiği günden bugüne 1 ay geçti. İşçilerin taleplerine ilişkin işverenler çeşitli sözler verdi, üretim devam etti. Bir ayın sonunda gelinen nokta ise Renault fabrikası dışında gerçekleşen, Tofaş ve Ototrim, Rolmek, Mako gibi fabrikalarda direniş gösteren 250’yi aşkın işçinin “Eylemleriniz nedeni ile iş akdiniz feshedilmiştir” mesajlarıyla işlerine son verilmesi oldu. Şimdi işten çıkarılanlar Bursa Kent Meydanı’nda kurdukları direniş çadırında Bursa halkının desteği ile haklarını almak istiyorlar.
Engelli işçi ayıbı
Renault sözcülerinden edinilen bilgiye göre tek uzlaşma bu fabrikada sağlandı. Tofaş’ta 82, Mako’da 60, Rolmek’te 60, Ototirm’de 56 işçinin işine geçen hafta son verildi. İşten çıkarılanların ortak özelliği ise Türk Metal Sendikası’ndan istifa eden ve eylemlerde sözcü olarak yer alan isimler olmasıydı. Ancak aralarında 8 senedir Tofaş işçisi olan engelli birey Yusuf Can gibi sağır ve dilsiz olan 6 kişinin slogan atmaktan dolayı işten çıkarılması da yer buldu, kaşık çatal eylemi günü çalışmamasına rağmen kaşık, çatal eylemine katıldığı gerekçe gösterilen de. Kalan işçiler ise iddialara göre Türk Metal Sendikası’na tekrar üye olmak için zorlanıyor.
Sözü senet değilmiş
Tofaş’ın yan sanayi firmalarından Magnetti Marelli Mako Elektrik Sanayi’de 60 kişi işten çıkarıldı. Çıkarılan işçilerden biri de mekanik bölümünde çalışan Yasin Kaplan oldu. Tazminatı verilmeden kovulan ve hukuki mücadele başlatan Kaplan işten ayrılık sürecini şöyle anlattı: “Genel Müdürümüz 24 Mayıs günü bize yaptığı son konuşmada ayet okudu ve hepimizin kardeş olup işyerinin hepimizin olduğunu söyledi. ‘Benim sözüm senettir. Kimse atılmayacak’ dedi. Hem böyle bir söz hem de ıslak imzalı kâğıt verdi. Aradan 1 ay geçti ve geçen çarşamba insan kaynaklarından çağrıldım. ‘Eylemleriniz devam ediyor’ denildi. 18’inden sonra bir eylem yapmadık oysa. Ki yapabiliriz de bu doğal hakkımız. Ancak sendika temsilcileri ellerinde liste ile yönetime gidiyordu. İsimler sendikadan istifa edenler olarak seçildi ve iş hakkımızın feshedildiği sözel olarak ve cep telefonlarımıza atılan mesajla iletildi. Türk Metal her yerde örgütlü olduğu için bizim isimlerimizin bazı firmalara verildiğini, fişlendiğimize ilişkin duyum aldık.”
“Zaferle ayrılmıştık”
Tofaş’ta işine son verilen işçilerden montaj işçisi İbrahim Gürkan ise “Örgütlenerek, slogan atma, eylem yapma gerekçeleriyle atıldık. Bizi attılar ve şu anda kalan arkadaşlara baskı uyguluyorlar” dedi.
Çadır mücadelesi
Bursa Kent Meydanı’nda dün işten atılan işçiler direniş çadırı kurdu. “Tofaş mağdurlarıyız işimizi ve aşımızı istiyoruz” yazılı pankart çadıra asıldı, işçiler toplanmaya başladı. “Bursa uyuma işçine sahip çık” sloganı atan işçiler burada başlattıkları imza kampanyası ile destek istedi.Çadır önündeki basın açıklamasında sendikal tercihlerine müdahale edenler hakkında yargıya gideceklerini duyuran işçiler “Verdiğiniz sözlerde durmadığınız gibi, Ramazan’da aralarında 6 işitme engellinin de olduğu 82 arkadaşımızı işten attınız. Susacağımızı zannediyorsanız, susmayacağız” denildi. İşitme engelli işçiler de işaret dili ile açıklama yaptı. Tercümeye göre işçiler, “Bizi işten çıkarttılar. Suçunuz slogan atmak dediler. Adımı söyleyemiyorum. Soruyorum size nasıl slogan atarız” dedi. “Açlıktan ölmeyiz davadan dönmeyiz” sloganı atan işçiler hakları teslim edilene kadar mücadele edeceklerini duyurdu.