Kabataş Vapur iskeleleri sabah saatlerinden itibaren deniz trafiğine kapatıldı. Sabah vapur iskelesine gelenler başka iskelelere yönlendirildi. Çalışma nedeniyle Kabataş’taki vapur iskeleleri yaklaşık 2 yıl deniz trafiğine kapalı kalacak. Bu proje çok sayıda İstanbullu ile kent ve ekoloji örgütleri tarafından “Beton Martı” olarak niteleniyor ve ele
Kabataş Meydan Düzenlemesi, Transfer Merkezi ile İskelelerin Yenilenmesi İnşaatı nedeniyle sabah saatlerinden itibaren Kabataş Vapur iskelesi kapatıldı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nden yapılan açıklamada “Kabataş Vapur iskeleleri "Kabataş Meydan Düzenlemesi, Transfer Merkezi ile İskelelerin Yenilenmesi İnşaatı" nedeniyle sabah saatlerinden itibaren deniz trafiğine kapatılacak. Çalışma nedeniyle Kabataş'taki vapur iskeleleri yaklaşık 2 yıl deniz trafiğine kapalı kalacak. Kabataş sahilinde deniz, raylı sistem ve karayolu taşımacılığını entegre edecek modern bir transfer merkezi yapılacak. Trafik yeraltına alınarak sahil boyunca kesintisiz yaya akışı sağlanacak. Bu çalışma nedeniyle Kabataş vapur iskeleleri yaklaşık iki yıl deniz trafiğine kapatılacak” dendi.
Bu proje çok sayıda İstanbullu ile kent ve ekoloji örgütleri tarafından "Beton Martı" olarak niteleniyor ve eleştiriliyor. (Siyasihaber'in konuyla ilgili haberlerinin linkleri aşağıda.)
Halkı bilgilendirme panosu asıldı
Sabah saatlerinde Adalar’a gitmek için Kabataş’a gelen yolcular büyük bir şok yaşadı. Adalar Vapur İskelesi’nde “11.08.2016’dan itibaren Kabataş-Adalar seferlerimiz Eminönü’nden yapılacaktır” yazılı not asıldı. İskelenin kapandığından haberi olamayan yolcular başka iskelelere yönlendirildi.
Kabataş meydan düzenlemesi sırasında Tramvay ve Füniküler sistemleri bir süre daha çalışmaya devam edecek. Taksim, Eminönü, Beşiktaş bölgelerine ulaşımını sağlamak amacıyla ring seferleri başlatılacak. Ayrıca bölgeden geçen otobüs sayıları arttırılacak.
Kabataş İskelesini kullanan yolcular:
Şehir Hatları, Kadıköy-Kabataş, Kabataş- Adalar ve Uğramalı Boğaz Hattı seferlerinin Kabataş iskelesi yerine, Şehir Hatlarının kullandığı Beşiktaş ve Eminönü iskelelerinden.
İDO Kadıköy-Kabataş, Kabataş- Adalar seferlerinin Kabataş iskelesi yerine, İDO’nun kullandığı Beşiktaş ve Yenikapı iskelelerinden.
Dentur İşletmeleri Kabataş-Üsküdar seferlerinin Kabataş iskelesi yerine, Dentur Avrasya’nın kullandığı Beşiktaş iskelesinden.
BUDO ise Kabataş-Bursa seferlerinin ise; gerekli izinlerin alınması kaydıyla Eminönü (Katip Çelebi) iskelesinden seferlerini yapacaklar.
Kaynak: Cumhuriyet
Konuyla ilgili bazı haberlerimiz:
http://siyasihaber3.org/kabatasi-kimliginden-hafizasindan-koparacak-beton-marti-projesini-istemiyoruz
http://siyasihaber3.org/10-maddede-neden-kabatasa-dev-beton-marti-konamaz
http://siyasihaber3.org/kabatasta-bir-marti-projesi-kabatasin-tarihi-siluetine-dokunma