İranlı LGBTİ+ aktivisti Sareh, 27 Ekim 2021’den beri gözaltında. Kötü muameleye maruz bırakılan Sareh, ölüm cezası öngören “dünyada yolsuzluğu yaymak” suçundan mahkum edilebilir.
Uluslararası Af Örgütü’nün paylaştığı habere göre, 27 Ekim 2021’den beri gözaltında olan İranlı LGBTİ+ aktivisti Sareh, idam riskiyle karşı karşıya.
Mayıs 2021’de yayımlanan BBC’nin Irak’ın Kürdistan bölgesindeki LGBTİ+’ların yaşadığı hak ihlallerinden bahseden belgeselinde görünmesinin ardından Ekim 2021’de gözaltına alınan Sareh, 21 gün boyunca alıkonuldu. Yaşadığı sürecin ardından Türkiye’ye iltica etmeye karar veren Sareh, 27 Ekim günü Türkiye’ye geçmek üzereyken gözaltına alındı. Sareh, Türkiye’ye gelmek için yola çıkmadan önce yakalanması durumunda paylaşılması için arkadaşlarına videolar da bıraktı.
İstihbarat örgütünden “isimsiz açıklama”
Uzun süre hakkında sağlıklı haber alınamayan Sareh’e dair, 6 Aralık 2021’de Batı Azerbaycan Eyaleti Devrim Muhafızları İstihbarat Örgütü bir açıklama yayımladı.
Bu yayımlanan açıklamada Sareh’in adı geçmese de şu ifadeler yer alıyordu:
“Karmaşık, çok katmanlı ve sınır ötesi bir istihbarat operasyonu ile, İranlı kız çocukları ve kadınları yolsuzluk amacıyla komşu ülkelere kaçıran ve [yabancı] istihbarat servislerinin himayesi altında eşcinsel grupları yönlendiren ve destekleyen bir ağın liderini yakaladık.”
Uluslararası Af Örgütü, Sareh’e sorgu sırasında yöneltilen suçlamalara dayanarak, bu resmi açıklamanın ona atıfta bulunduğunu, kaçırma suçlamalarının uydurma ve temelsiz olduğunu düşündüklerini belirtiyor. Uluslararası Af Örgütü’ne göre bu suçlamaların sebebi Sareh’n diğer İranlı LGBTİ+ sığınmacılarla bağlantısından kaynaklanıyor.
27 Ekim 2021’deki gözaltının ardından tutukluluğu devam eden Sareh, 16 Ocak 2022’de Urmiye’de Devrim ve Cumhuriyet Savcılığı’nda baş müfettişin huzuruna çıkarıldı. Müfettiş, Sareh’e, “eşcinselliği özendirmek”, “İslam Cumhuriyeti karşıtı medya kanallarıyla iletişim kurmak” ve “Hristiyanlığı özendirmek” gibi çeşitli eylemler aracılığıyla “dünyada yolsuzluğu yaymak” ile suçlandığını bildirdi. İran yasalarına göre “dünyada yolsuzluğu yaymak” suçlaması ölüm cezası öngörüyor.
Telegram kanalına el koyuldu
30 Aralık 2021’de, Devrim Muhafızları İstihbarat Örgütü, Hamadani’nin 1.200 civarında takipçisi olan Telegram hesabına el koydu, profil resmini istihbarat örgütünün logosuyla değiştirdi ve “Devrim Muhafızları İstihbarat Örgütü nezdinde aile değerlerini korumak, İmam Zaman’ın [12. Şii İmamı Mehdi] isimsiz askerlerinin kırmızı çizgisidir” şeklinde bir mesaj paylaştı.
Uluslararası Af Örgütü’nden imza kampanyası
Uluslararası Af Örgütü İran Yargı Gücü Başkanı Gulamhüseyin Muhsin Ejei’ye hitaben başlattığı imza kampanyasında olayı özetledikten sonra Sareh’in derhal serbest bırakılmasını talep ediyor. Af Örgütü aynı zamanda serbest bırakılana kadarki süre boyunca Sareh’in kendi seçtiği bir avukata ve ailesine düzenli bir şekilde erişebilmesini; zorla kaybetme, işkence ve diğer türde kötü muameleye maruz bırakıldığına ilişkin iddiaların soruşturulmasını ve sorumlulardan adil yargılamalarla hesap sorulmasını talep ediyor.
Kampanya aynı zamanda, eşcinsel ilişkileri suç sayan ve ikili toplumsal cinsiyet “normları”na katı bir biçimde uymayan giysileri ve diğer cinsiyet ifade biçimlerini yasaklayan yasaların kaldırılması ve LGBTİ+’ları ayrımcılık, şiddet ve diğer insan hakları ihlallerine karşı koruyacak yasalar çıkarılması yönünde de çağrı yapıyorum.