İstanbul Üniversitesi Öğrenci Kültür Merkezi (ÖKM) Sahnesi yıkılmak isteniyor. Gerekçe olarak ise fakültenin altyapı ihtiyaçlarının karşılanması gösteriliyor. Bunun üzerine ÖKM Sahnesi ve İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Tiyatro Kulubü (İÜFFTK) üyeleri bir açıklama yayınladılar.
Kulüplerin üyelerinin tiyatro yapma hakkından okul tarafından mahrum bırakıldığı, daha fazla kâr elde etmek için sahnenin fütursuzca ellerinden alınmak istendiği belirtildi. Açıklamada ÖKM’ye ve sanata dokunanlara karşı mücadele çağrısı yapıldı. Bu gelişmelerle ilgili bir imza kampanyası başlatacaklarını açıklayan ÖKM Sahnesi ve İÜFFTK, oynayacakları sokak oyunuyla protesto edeceklerini ifade etti.
ÖKM Sahnesi ve İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Tiyatro Kulübü üyelerinin yayınladığı bilgilendirme metni:
Öğrenci Kültür Merkezi İstanbul Üniversitesi bünyesinde 1990 yılından 2010 yılına kadar öğrencilerin egemen sanat anlayışına karşı, kolektif bir biçimde sanatsal üretimlerini sergilediği ve kültürel faaliyetlerde bulunduğu bir yerdi. Bilindiği gibi ÖKM binası 2010 yılında oldu bittiye getirilerek ‘Açık ve Uzaktan Eğitim Fakültesi’ne dönüştürüldü. ÖKM tabelası ise içinde öğrencinin olmadığı küçücük bir binaya taşındı. ÖKM çatısı altında kültür – sanat faaliyetleri yürüten öğrenci kulüpleri dağıldı, baskılara ve onlarca anlaşılmaz prosedüre rağmen ayakta kalabilenler ise fakültelere dağıtıldı.
2010 yılından bu yana daha açık gözlemlenmekle birlikte, sistemin dayatmaya çalıştığı öğretilere karşı bir duruş benimsemesi ve üniversite bünyesine maddi bir getirisinin olmaması sebebiyle, kulüplerimiz sık sık kapatılma tehlikesiyle karşılaşmaktadır. Şu sıralarda da aynı tehlike ile karşı karşıyayız. Açık ve Uzaktan Eğitim Fakültesi’nde bulunan tiyatro salonumuzun söz konusu fakültenin altyapı ihtiyaçlarını karşılamak bahanesiyle yıkılıp büroya çevrilmesi istenmektedir.
Bu durumun sahnede faaliyetlerini sürdüren bizler (İÜFFTK ve ÖKM Sahnesi) tarafından öğrenilmesi üzerine, okulumuz bünyesindeki, kullanılabilecek durumda olmasına rağmen atıl hale getirilen Kongre ve Kültür Merkezi’nin kulüplerin devamlı kullanımına açılmasını talep ettik ama olumlu bir yanıt alamadık. Bürokratik yollardan okul yönetimini zorlamamıza rağmen okulun tavrının çözüm üretmekten çok oyalamaya dönük olduğunu gördük. Bu durum İstanbul Üniversitesi’nin amacının sadece sahneyi büro yapmak değil aynı zamanda sahnede çalışan kulüplerin üretimlerini bitirmek olduğunu göstermektedir.
Şu anda ÖKM Sahnesi ve İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Tiyatro Kulübü üyeleri Açık ve Uzaktan Eğitim Fakültesi’nin sınav soru ve cevaplarının güvenliği bahane edilerek kendi sahnelerine alınmamaktadır. Açık ve Uzaktan Eğitim Fakültesi’nin bu tutumu ÖKM Tiyatro Salonu’nda faaliyet gösteren bu kulüplerin çalışmalarına engel teşkil etmektedir. Dolayısıyla kulüplerin üyelerinin tiyatro yapma hakkı okul tarafından engellenmektedir.
Daha fazla kâr elde etmek için sahnemizi fütursuzca elimizden alıp büro yapabileceklerini düşünenlere karşı mücadelemizde sizlerin de desteğini almak bize güç katacaktır.