Hayatını kaybeden Grup Yorum üyesi İbrahim Gökçek ile ilgili yaptıkları yorumlar yüzünden sosyal medya lincine uğrayan, işlerinden edilen ve haklarında soruşturma başlatılan iki hakim, Ayşe Sarısu Pehlivan ve Orhan Gazi Ertekin için 11 hukukçu örgütünden ortak açıklama geldi
11 hukukçu örgütü ölüm orucuna ara verdiği sırada vefat eden Grup Yorum üyesi İbrahim Gökçek’le ilgi sosyal medya paylaşımları nedeniyle soruşturma açılan Yargıçlar Sendikası Başkanı Ayşe Sarısu Pehlivan’ın ve Demokrat Yargı Derneği Eşbaşkanı Orhan Gazi Ertekin’e yazılı açıklamayla destek verdi.
'Alınan karar masumiyet karinesine aykırı'
Gazete Duvar'ın haberine göre Hakim Ayşe Sarısu Pehlivan’ın görevden uzaklaştırıldığı hatırlatılan açıklamada, “Hakimlerin sadece düşünce ve görüş paylaşımı yapmış olmaları nedeniyle sosyal medya üzerinden hedef gösterilerek bir linç kampanyası başlatılması sonrası HSK tarafından otomatik soruşturma ve tedbir kararı ile en yüksek süre uygulanarak görevden uzaklaştırma kararı verilmiş olması, Anayasanın 36. Maddesi ile tanımlanan masumiyet karinesine aykırıdır” denildi.
Pehlivan ve Ertekin’i hedef alan şiddet çağrıları yapıldığı belirtilen açıklamada, “Hakim ve savcı örgütleri başkanı olan, düşüncesini açıklayan hakimlere yönelik halen devam eden tehdit boyutunu aşan bu linç kampanyasını yürütenler hakkında bugüne kadar herhangi bir adli işlem yapılmaması ve olabilecekler için tedbir alınmaması, nefret söylemi ile şiddete çağrı yapanlar hakkında hareketsiz kalınmasıyla beraber değerlendirildiğinde her bir yurttaş için ayrıca korkutucudur” ifadelerine yer verildi.
Hakim ve savcıların görüşlerini daha fazla ifade etmelerinden yana olduklarını kaydeden Adalet İçin Hukukçular, Avukat Hareketi, Avukatlar Sendikası, Çağdaş Avukatlar Grubu (ÇAG), Çağdaş Hukukçular Derneği, Demokrasi İçin Hukukçular, Karşıyaka Hukukçular Derneği, Kartal Hukukçular Derneği, Katılımcı Avukatlar (KAV), Özgürlükçü Demokrat Avukatlar Grubu (ÖDAV) ve Özgürlük İçin Hukukçular Derneği’nin açıklaması şöyle devam etti:
Tek taraflı kamuoyu oluşumu için sadece istenen kişi ve kesimlerin kanaat açıklayabildiği, linç kültürünün, hedef göstermenin yöntem ve hakim kültür olduğu bir ülke hasletimiz değildir. Hakim ve savcıların seslerinin kısılarak, örgütsüz bırakılmaları nedeniyle yargının daha da bağımlı hale getirilebildiği için bugünleri yaşamakta olduğumuz bir gerçektir. Bu nedenle aşağıda imzası bulunan hukukçu örgütleri olarak, hakim ve savcıların daha fazla görüş açıklamasından yanayız. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi özellikle yargısal görevleri kaybetme korkusu nedeniyle hakimleri kamu makamlarını ve politikaları eleştirmekten caydırma riski taşıyabilecek ifade hürriyetine müdahale niteliği taşıyacak müdahalelerin demokratik bir toplumda gerekli olamayacağı, yargı mensuplarına mutlak ve sınırsız bağlılık ve gizlilik kısıtlamaları getiren her tür ulusal kanun ya da başka türden mevzuatın ve uygulamalarının Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin ifade hürriyetine dair 10. Maddesini ihlâl edeceğine ilişkin kararlarını hatırlatır, Hakim Ayşe Sarısu Pehlivan ve Hakim Orhan Gazi Ertekin’in yanında olduğumuzu kamuoyunun bilgisine sunarız.