Dünya şairi Nazım Hikmet, 1956 yılında yazdığı “Kız Çocuğu” adlı şiirinde “Hiroşima’da öleli oluyor bir on yıl kadar. Yedi yaşında bir kızım, büyümez ölü çocuklar” diye yazmıştı. Nazım’ın şiirinin üzerinden 60 yıl geçti. Hiroşima nükleer ABD’nin Hiroşima’ya attığı “Küçük Çocuk” isimli atom bombasında hayatını kaybeden 140 bin insan, 70. yıl dönümü etkinliklerinde unutulmadı.
Hiroşima’daki Barış Parkı’nda düzenlenen tören, bombanın atıldığı saat olan 08.15’te bir dakikalık saygı duruşu yapılmasıyla başladı. Aynı anda Barış Çanı çalınırken, yüzlerce güvercin de gökyüzüne salındı. Ardından Hiroşima Ebedi Alev anıtına çiçek bırakıldı. Etkinliklere BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun ve 100’e yakın ülke temsilcisi katıldı. Kentteki Motoyasu Nehri’ne ise ölenler anısına fenerler bırakıldı.
‘Nükleer silahlar imha edilmeli’
Barış Parkı’nda toplanan 40 bin kişiye konuşan Başbakan Şinzo Abe, “Atom bombası binlerce kişiyi öldürmekle kalmadı, geride kalanlara da tarifsiz acılar yaşattı. Hiroşima bugün dirildi, bir kültür ve refah kenti haline geldi. 70 yıl sonra dünya barışının gerekliliğini vurgulamak istiyorum” ifadelerini kullandı. Abe, Eylül ayındaki BM Genel Kurulu’nda tüm nükleer silahların imha edilmesini öngören bir karar tasarısı sunacaklarını duyurdu.
BM Genel Sekreteri Ban-ki Mun ise, Ban ise, “Bir daha asla Hiroşimalar, Nagazakiler yaşanmasın” dedi.
Ne olmuştu?
6 Ağutos 1945 tarihinde “Enola Gay” isimli ABD bombardıman uçağı, “Küçük Çocuk” adı verilen atom bombasını Hiroşima’nın 600 m üzerinde patlatmıştı. 350 bin nüfuslu kentte 70 binden fazla kişi bombanın atıldığı gün ölürken, ilerleyen gün, hafta ve aylarda onbinlerce kişi daha radyasyon zehirlenmesi nedeniyle hayatını kaybetmişti. Hiroşima’dan 3 gün sonra ise bir başka Japon şehri Nagazaki’ye atom bombası atılmıştı.