Türkiye’de her yıl 10.000 işçinin meslek hastalıklarına bağlı olarak yaşamını yitirdiğini belirten İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi, “Sağlık Bakanlığını meslek hastalıkları tıbbi kayıt sistemi oluşturmaya davet ediyoruz” dedi.
Türkiye’de her yıl yaklaşık 120.000 ila 360.000 arasında işçinin meslek hastalığına yakalandığını belirten İSİG, “Türkiye’deki ortalama çalışma sürelerinin uzunluğu, güvencesiz ve esnek çalışmanın yaygınlığı göz önüne alındığında beklenen yıllık meslek hastalığı sayısının 300.000’in üzerinde olduğu söylenebilir. Ancak Türkiye’de SGK verilerine göre meslek hastalıkları yıllık tanı sayısı 500’ün dahi altında kalmaktadır” dedi.
ILO verilerine göre meslek hastalıklarına bağlı ölümlerin, iş cinayetlerine bağlı ölümlerin yaklaşık 5-6 katı düzeyinde olduğuna dikkat çeken İSİG, “Türkiye’de her yıl en az 1.500 işçi iş cinayetlerine bağlı yaşamını yitirdiğine göre en az 10.000 işçi meslek hastalığına bağlı can vermektedir. SGK verilerinde ise Türkiye’de bir yılda meslek hastalığına bağlı ölüm en fazla iki elin parmakları kadar olmaktadır” dedi. Açıklamada şu ifadeler yer aldı:
“İşe bağlı hastalıklar, ‘iş’in tüm aşamalarının organizasyonunun insanı merkeze alan bir yaklaşımla düzenlendiği bir emek sürecinde, aynen iş cinayetlerinde olduğu gibi tamamen önlenebilir. Sağlık Bakanlığını meslek hastalıkları tıbbi kayıt sistemi oluşturmaya davet ediyoruz.”