HDP Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş, Kurubük Koyu’nun Muğla Valiliği ve Türkiye Çevre Koruma Vakfı’na devrini Meclis gündemine taşıdı. Vakıf-şirketin ihale süreçlerine ilişkin araştırma önergesi verdi.
HDP Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş, Datça’da bulunan Mesudiye Köyü’ne bağlı Kurubük Koyu’nun Muğla Valiliği ve Türkiye Çevre Koruma Vakfı Çevre Koruma Vakfı’na (MUÇEV) devredilmesi konusunu Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki’nin yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesi ile Meclis gündemine taşıdı. Beştaş, ayrıca MUÇEV’in ihale süreçlerinin araştırılması için de araştırma önergesi verdi.
Meclis’e sunduğu araştırma önergesinde, koyun devrine ilişkin ihale sürecinin iptal edildiğini belirten Beştaş, bu konunun tekrar gündeme gelebileceğinin altını çizdi.
Antalya’dan Çanakkale’ye kadar birçok kıyı, sahil ve işletmenin MUÇEV LTD ŞTİ’ye bağlı olduğunu belirten Beştaş, “Burada belirtmek gerekir ki MUÇEV; kendi internet siteleri üzerinde verdikleri bilgi uyarınca sermayesinin %50’si Muğla’ya Hizmet Vakfı’na, %50’si Türkiye Çevre Koruma Vakfı’na ait gözükmektedir. Ancak MUÇEV’in bir vakıf gibi lanse edilmesine karşın, zaten mevcutta iki tane vakıf varken bunun bir limited şirket yapılanması biçiminde konumlandırılması izaha muhtaçtır” ifadelerini kullandı.
MUÇEV’le bakanlık arasındaki protokol gizleniyor
Beştaş, araştırma önergesinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’yla MUÇEV arasında imzalanan protokolün yazılı halinin ise verilmediğini kaydetti. MUÇEV’in, yasalara göre kamu yararı gözetilerek devlet tarafından değerlendirilmesi gereken sahil ve kıyılarda devletin yetkilerini kullandığının altını çizen Beştaş, bu durumun Anayasa ihlali olduğunu kaydetti.
MUÇEV’in el değiştirerek, Mayıs 2017’de yönetiminde AKP’ye yakın isimlerin bulunduğu Deniz Kıyı ve Çevre Yönetimi Anonim Şirketi’ne devredildiğini anımsatan Beştaş’ın vermiş olduğu soru önergesi ise şöyle:
- MUÇEV nedir ve hangi amaçla kurulmuştur?
- MUÇEV’i oluşturan iki ayrı vakfın tek bir şirkete dönüştürülmesi ile hedeflenen nedir?
- Mevcutta Muğla ilinin kıyı ve çevresine ilişkin kurulmuş vakıflar söz konusu iken neden bir şirket gündeme gelmiştir?
- MUÇEV’in 16 Mayıs 2016’da Deniz Kıyı ve Çevre Yönetimi Anonim Şirketi’ne devri söz konusu mudur? Şayet bu devir gerçekleşmiş ise bu devirle amaçlanan nedir?
- Deniz Kıyı ve Çevre Yönetimi Anonim Şirketi bünyesinde hükümet çevresinden kimseler olduğu iddiası doğru mudur?
- Kıyı alanlarının şirketlere devredilmesi Anayasa’ya aykırı değil midir? Anayasa’ya aykırı olduğu halde neden bu devirler gerçekleşmiştir?
- Kıyı alanlarının işletmelere devredilmesi, doğal güzelliklerin tahribata uğramasına cevaz verilmesi anlamına gelmiyor mu? Neden hükümetiniz kıyı alanlarının ve doğal güzelliklerin korunmasına dönük tedbir almıyor?
- Bakanlığınızın ‘Özel Çevre Koruma Bölgesi’ ve ‘Birinci Derece Doğal SİT Alanı’ sınırları içerisinde yapılaşmalara izin verme sebebi nedir?
- Vakıf gibi gösterilen MUÇEV’in bölgede bulunan işletmelerden ecrimisil talep gerekçesi nedir? Bunun hukuki dayanağı var mıdır? Bu uygulamanın bölgedeki turistik işletmeleri bitirmek gibi bir gayesi var mıdır?
- İşletmelerden istenen fahiş ecrimisil taleplerinin tüm kıyı alanlarının MUÇEV’e ait işletmelerin hizmete geçmesine dönük bir amacı var mıdır?
- Datça’nın Mesudiye Köyü’nde bulunan Kurubük Koyu’nun koruma altına alınması sağlanacak mıdır? Olası bir devrin gündeme gelmesi halinde hangi tedbirler alınacaktır?
- Kıyı bölgelerinin maruz kalacağı telafisi olanaksız zararların engellenmesi adına MUÇEV’in yetki alanından çıkarılması gündemde olacak mıdır?
(Antalyaekoloji.org)