Devlet Su İşleri’nin (DSİ), 5 ay önce durdurulan Ilısu Barajı inşaatının tekrar başlayacağını ilan etmesi tepki görüyor. Hasankeyf’i Yaşatma Girişimi, Ilısu Projesi’nin bölgede sosyal, kültürel ve ekolojik felaketlere neden olacağını belirtti.
Dicle Nehri üzerinde 2010 yılında yapımına başlanan Ilısu Barajı’nın inşaat faaliyeti devam ederken, iki müteahhit PKK tarafından kaçırılıp daha sonra serbest bırakılmıştı. Bunun üzerine Ağustos 2014 tarihinde baraj inşaatında çalışan işçiler ‘güvenlik’ gerekçesiyle topluca istifa etti ve baraj inşaatı da durdu.
İdris Emen’in Radikal’deki haberine göre yaklaşık 5 ay aradan sonra yapımı için tekrar start verilen Ilısu Barajı’nın bölgede çatışmalara neden olabileceği endişesini aktaran Hasankeyf’i Yaşatma Derneği de baraj inşaatının başlatılmaması gerektiğini savundu.
Ilısu Barajı yapımının Abdullah Öcalan ile yapılan barış görüşmelerini riske atacağını belirten Hasankeyf’i Yaşatma Girişimi konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı:
“Yıllardır su sıkıntısı artan Irak’ı, Dicle suyunun önemli bir kısmını sulamak için geri tutarak daha zor durumda bırakmayın. Barajlar gibi büyük su yapılarının çelişki ve çatışmaları körükleyebileceğini son aylarda Irak’taki savaşta yaşadık. Biz özellikle Türkiye, Irak, Ortadoğu ve Avrupa’daki sivil toplum kuruluşlarını ve diğer siyasi karar temsilcilerini Ilısu Barajı ve HES Projesi’ne karşı harekete geçmeye çağırıyoruz. Bu projenin sadece dar bir şirket çevresi ve merkezi çözümler düşünen hükümet kanadına faydası olduğunu biliyoruz. Bunun dünya mirası için de büyük bir kayıp olduğunu bir kez daha belirtiyoruz. Bundan dolayı Ilısu Projesi’ni durdurmalıyız.
Yeni Ilısu köyünde sosyal altyapı çok kısıtlı. Bir okul ve çocuk parkının dışında, çok sayıda söz bugüne kadar yerine getirilmemiş. Bu nedenlerden dolayı köylüler Ilısu projesini ciddi şekilde eleştiriyor. Ilısu projesinden etkilenen bölgedeki bütün yerel yönetimler projeyi 2006 yılından beri ret ediyor. O zaman girişimimiz aracılığıyla yapılan bütün uyarı ve alternatif önerilere rağmen hükümet hala bu projeyi sürdürmekte ısrar ediyor. Buradan bir kez daha DSİ ve hükümete Ilısu Projesi’nden vazgeçmeleri konusunda çağrıda bulunuyoruz. Beklenen yıkımları önlemek için daha zamanımızın olduğunu bir kez daha ifade ediyoruz. 80 bin insanın geçim kaynaklarını ellerinden alarak yoksulluğa itmeyin. Olağanüstü zengin doğası olan Dicle Vadisi ve Hasankeyf gibi dünyada yegane kültürel mirasını yok etmeyin.”
Kaynak : yeşilgazete.org