Bursa’da geçen Perşembe günü Renault’ta başlayan, ardından Tofaş ve başka fabrikalara da yayılan metal işçilerinin direnişi genişleyerek sürüyor. Kocaeli’deki Ford Otosan’da işçiler bugün iş bırakacağını açıklayınca üretime ara verilmesinden sonra bugün de Bursa’da Ototrim fabrikası da üretimi durdurup direnişe katıldı.
Bursa Renault’da başlayan metal işçilerinin Tofaş, Coşkunöz, Mako’ya sıçrayan iş bırakma eylemi, Ototrim, Delphi, Valeo ve Kocaeli’deki Ford Otosan işçilerinin iş bırakmasıyla genişleyerek 7. gününe girdi.
Renault, Tofaş, Coşkunöz, Mako’nun ardından Ototrim, Delphi, Valeo ve Kocaeli’deki Ford Otosan işçileri de iş bırakacaklarını duyurdu.
Yapılan açıklamaya göre, Ototrim’de gece vardiyasında çalışan işçilerden sonra sabah mesaisi başlamayacak, Delphi ve Valeo’da ise gece vardiyası işçileri fabrikayı terk etmeyecek.
Ford Otosan işçileri de sabah saatlerinde toplanacaklarını belirttiler. Ancak bu haberin hemen ardından Ford Otosan yönetimi, ikinci bir duyuruya kadar üretime ara verdiğini açıkladı. İşçilere yapılan açıklamada “parça ikmalinde yaşanan kesintiler nedeniyle ikinci bir duyuruya kadar üretim yapılmayacak. İdari ofislerde çalışanlar da dahil olmak üzere tüm sendika üyesi işçiler izinli sayılacaktır” denildi.
Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası’ndan (MESS) iş bırakma eylemleriyle ilgili bir açıklama yaptı.
İş bırakma eyleminin, ihracatı olumsuz etkilediği belirtilen yazılı açıklamada, “iş yerini terk etmeme ve topluca iş bırakma” şeklindeki yasa dışı eylemler katlanılamaz boyutlara ulaştı, tüm çalışanlarımızı sağduyu ile hareket etmeye, işlerine sahip çıkmaya, iş yerine ve ülke ekonomisine zarar veren yasa dışı eylemlere derhal son vermeye davet ettiğimizi kamuoyuna duyururuz.” denildi.
Ford Otosan işçileri yaptıkları açıklamada taleplerini şöyle sıraladı:
* Ücretlerin Bosch sözleşmesi baz alınarak yeniden ayarlanması,
* Yaşanan süreçten dolayı hiçbir işçinin işine son verilmeyeceği konusunda yazılı olarak garanti verilmesi,
* Bu süreçte işten atılan işçilerin işe geri alınması
* Türk Metal Sendikası’nın Ford’tan gitmesi, işyeri temsilciliğine işçilerin sözcüleri oturması.
Otomotiv sanayi ağında 400 bin kişi çalışıyor
Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Otomotiv Sektörü’nün 2014 Raporu’na göre, Türkiye’de, otomotiv ana sanayide 50 bin, yan sanayide 200 bin olmak üzere yaklaşık 250 bin kişinin istihdam edildiği ve bu sayının dağıtım, pazarlama ve satış ağlarında çalışanları ile birlikte 400 bin kişi olduğu tahmin ediliyor.
Türkiye, 2013 yılında üretimde 1.125.534 adet gerçekleşerek dünya üretiminde 17. sırada. Avrupa otomotiv satışları sıralamasında 2013 yılı sonunda 5. sırada.
2013 yılında gerçekleşen ihracatı ile sektörel sıralamada birinci sırada yer alıyor, toplam ihracattaki payı yüzde 14 düzeyinde.
Dünya otomotiv sektöründe dolaylı istihdam ile birlikte 50 milyondan daha fazla kişinin istihdam edildiği tahmin ediliyor.
Dünya otomotiv sanayisinde küresel ölçekte 20 civarında ülkede faaliyet gösteren yaklaşık olarak 50 adet motorlu taşıt üreticisi firma bulunuyor.