HDP İzmir Milletvekili Ertuğrul Kürkçü, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na verdiği soru önergesinde İzmir Menemen’de viyadük inşaatı sırasında 4 işçinin hayatını kaybetmesine neden olan iş cinayetini sordu.
Soru önergesi şöyle;
Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı’na
Aşağıdaki sorularımın Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sayın Faruk Çelik tarafından Anayasanın 98. ve içtüzüğün 99. maddesi gereğince yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim. 06.08.2015
4 Ağustos 2015 tarihinde İzmir’in Menemen ilçesi Koyundere Mevkisi’nde Seza Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi tarafından yapımı devam eden viyadük inşaatında çelik konstrüksiyon iskelenin yıkılması sonucu İbrahim Yurt, Mehmet Reşit Işık, Hakan Bilmez ve Sefer Aslan isimli işçiler hayatlarını kaybetmiştir.
Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği TMMOB’a bağlı Makine Mühendisleri Odası İzmir Şubesi’nin olay yerinde yaptığı incelemeler sonucu iskelelerin destek ayaklarını birbirine bağlayan cıvata ya da pimlerin eksik olduğu tespit edilmiş ve kamuoyuna duyurulmuştur.
Ayrıca hayatta kalan işçilerden Mehmet Gürkan olayı “İskelenin üzerinde olan krikolar vardı. Bunlar kalıpları tutuyordu. Bunların normalde 30 santim olması gerekiyordu. Ama 10 santim yapılmıştı. İskelede dengesizlik vardı. Bizler de bunu şantiye şeflerine söyledik, onlar da bize ‘mühendislerden iyi mi bileceksiniz’ dedi ve harcı dökmemizi istedi. Saat 07.00’de çalışmaya başladık. Artık harç dökülmesinin bitimine 5 dakika vardı. İşimiz bitecek ve aşağıya inecektik. O sırada iskele ağırlığa dayanamayınca yıkıldı.’ şeklinde anlatmıştır.
İnşaatta çalıştıkları sırada, başlarından çıkarmamaları gerekli olan baretleri, kalitesiz olmasından dolayı sürekli başlarından düştüğü için şantiye binasında bıraktıklarını basına anlatan işçiler, inşaat alanında giymeleri gereken özel yapım ayakkabıları da, yine şirketin kendilerine almadığını, bunun yerine terliklerle çalıştıklarını ileri sürmüşlerdir.
Bir diğer iddia ise kazanın zeminin kayganlığından kaynaklandığı şeklindedir.
Bu gerekçe ile;
1. Söz konusu olayda Bakanlığınız tarafından görevlendirilen müfettişlerin ulaştığı ilk sonuçlar nelerdir?
2. İnşaatın zemin etüdünün kurallarına uygun yapılıp yapılmadığı denetlenmiş midir?
3. İşçilerin uyarılarına rağmen iskelenin güçlendirilmemesi konusunda inceleme yapılmakta mıdır?
4. Sözü edilen iskelenin kurulumundan ve denetlenmesinden sorumlu mühendisler hakkında herhangi bir işlem yapılmış mıdır?
5. İddia edildiği gibi inşaat alanında baretsiz ve terlikle çalışma koşulları müfettişlerinizce de incelenmiş midir? Bunun dışında ihmal edilen işçi güvenliği ile ilgili zorunlu fiziki gereklilikler de var mıdır?
6. Seza Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi yetkilileri hakkında hukuki işlem başlatılmış mıdır? Başlatılmışsa içeriği nedir?
7. Seza Sanayi ve Ticaret Limited şirketi iddia edildiği gibi Kolin İnşaat Turizm ve Sanayi Ticaret AŞ’nin taşeronu olarak mı bu inşaatı yürütmektedir?
8. Sözkonusu viyadük inşaatında kaç işçi çalışmaktadır? Bunlardan kaçı doğrudan Seza Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi’nin işçileridir? Bunun dışındaki kaç işçi, taşeron sistemi ile çalıştırılmaktadır? Hayatını kaybeden işçiler hangi gruptadır?