Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Grup Başkanvekilleri Gülistan Kılıç Koçyiğit ve Sezai Temelli ile birçok milletvekili, kayyım ataması sonrası yapılan usulsüzlükleri Meclis’te açtıkları sergi ile teşhir etti.
Teşhir sergisinde görevden alınan kadın eşbaşkanların fotoğraflarına, kayyımın bıraktığı borç ve usulsüzlüklerine yer verildi. Bunun yanı sıra Kürtçe tabelaların kaldırılmasına dair dövizler, halkın kayyım atanmasına karşı gösterdiği direnişi de yansıtan dövizler de yer aldı.
Sergiye, “Eşbaşkanlık mor çizginimizdir”, “Kayyıma hayır” ve “Kayyım darbedir” yazılı dövizler de kondu. Milletvekilleri sık sık, “Jin jiyan azadî” ve “Savaşa, kayyıma mecbur değiliz” sloganları attı.
İstisna hukuku
Burada söz alan Gülistan Kılıç Koçyiğit, kayyım atamasıyla Anayasa’nın askıya alındığını söyledi. Gülistan Kılıç Koçyiğit, “Temel hak ve özgürlüklerin yok sayıldığı bir ülke inşasında bir yöntem olarak denendiğini biliyoruz. Bunun sadece bu gün ile ilgili olmadığını da biliyoruz. Bütün tarihsel hafızamızla, geçmişten bugüne aslında Kürtlere uygulanan istisna hukukunun devam ettiğini görüyoruz” diye konuştu.
Haklardan yoksun bırakma
Şark Islahat Planına, Umumi Müfettişliklere, OHAL ve kayyım atamasına işaret eden Gülistan Kılıç Koçyiğit, “Kürdü yurttaş görmeyen, seçme ve seçilme hakkını yok sayan bir devlet, iktidar anlayışı ile karşı karşıyayız” dedi. Gülistan Kılıç Koçyiğit, yerine kayyım atanan ve sonrasında tutuklanan belediye eş başkanlarınnı da işaret etti. Gülistan Kılıç Koçyiğit, “İstisna hukuku milletvekili, belediye başkanı, seçilmiş de olsa bize hep şunu söylüyorlar; ‘Kürt müsün? Kadın mısın? O zaman senin sınırın şu kadardır. Seçilmiş de olsan seni alırım cezaevine koyarım, haklarından yoksun bırakırım’” ifadelerini kullandı.
‘Meşru değildir’
Gülistan Kılıç Koçyiğit, kayyımın usulsüzlüklerine de dikkat çekti. Gülistan Kılıç Koçyiğit, “Kayyımlar meşru değildir, halk tarafından seçilmemişlerdir, halkın iradesi değiller. İlk seçimde de oradan gönderilecekler. Kayyım darbedir, kayyım hukuksuzluktur, kayyım irade gaspıdır, kayyım yurttaşı yurttaş görmemektir, kayyım seçme ve seçilme hakkına el koymaktır. Kayyım yurttaşlıktan çıkarma girişimidir” diye kaydetti.
‘Halkın kaynaklarına çökme uygulaması’
AKP’nin diğer kentlere de kayyım atamayı düşündüğünü söyleyen Gülistan Kılıç Koçyiğit, “Artık ‘Egemenlik kayıtsız şartsız halkın’ değildir. Egemenlik kayıtsız şartsız AKP’nin, bir zümrenindir, tek kişinindir. Halkımızın tek bir oyunu en ufak emeğini sonuna kadar savunacağız. Kayyımları her yerde teşhir etmeye devam edeceğiz. Halkın kaynaklarına çökmüş bir uygulamadır” diye belirtti.
Meclis başkanına çağrı
Gülistan Kılıç Koçyiğit, 10 siyasi partinin kayyım atamasının önünü kapatmak için verdiği kanun teklifine de dikkat çekerek, AKP-MHP’ye harekete geçme çağırısında bulundu. Gülistan Kılıç Koçyiğit aynı zamanda Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş’a da çağırıda bulunarak, bu teklif kapsamında girişimlerde bulunmasını istedi.