Artvin Cerattepe ve Genya Dağı’nda Cengiz Holding tarafından işletilmek istenen altın madenciliği girişimlerine karşı mücadele için Türkiye’nin en geniş katılımlı çevre davası açıldı.
Artvin Adliyesi’nde buluşan avukatlar ve yaşam savunucuları, Türkiye Barolar Birliği ve Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği’nin (TMMOB) desteklediği, 61 avukat tarafından hazırlanan, 760 davacısı bulunan, 105 sayfalık dava dosyasını Rize İdare Mahkemesi’ne gönderilmek üzere teslim etti.
760 kişi ile açıldı
Adliye önünde açıklama yapan Yeşil Artvin Derneği Başkanı Nur Neşe Karahan, “Hemen yürütmeyi durdurmam kararı vereceklerini umuyoruz. Artvin halkı artık bunun bir an önce sonlanmasını istiyor. Zaten yıllardır defalarca Artvin Barosu özveri ile davalarımızı tamamladı, yaptı ve hepsinde de olumlu sonuçlar var, umuyoruz bundan da olumlu sonuçlar alacağız ve bu iş tamamen sona erecek” dedi.
Başvurularının Türkiye’nin en büyük çevre davası olduğunu söyleyen Avukat Bedrettin Kalın, “Çevre davalarının en bilineni Bergama davasıdır. Bergama davası 1993 yılında başladığında 652 kişi ile açılmıştı ve bugüne kadarki en kalabalık çevre davasıydı. Bizim bugün açtığımız dava 760 kişi ile açılmış ve şu anda Türkiye’nin en büyük çevre davası olmuş bir davadır. Katılımı itibari ile en önemli ve en büyük davalardan biri oldu” dedi.
‘Mahkeme kararlarını uygulayın’
Artvin Baro Başkanı Ali Uğur Çağal da, Artvin halkının elinde mahkeme kararı olduğunu söyleyerek mahkeme kararının uygulanmasını istedi.
“Artvin halkının elinde bir mahkeme kararı var, buna rağmen biz diyoruz ki; mahkeme kararlarını uygulayın. Bu faaliyetlerin durması lazım. Ama yetkililer diyor ki ‘Ben bunu dinlemiyorum, bildiğimi yaparım.’
“Anamıza söven adamlar hukuka, milletin iradesine saygı duymayabilir ama, yasalar anayasa şu anda iyi veya kötü haliyle de uyması gerekenler onlar, burada hukuku ihlal eden, kanun dışına çıkan bunlar.
“Hepimizin bildiği, hukukçuların bildiği bir şey var, ihtiyati tedbir kararına karşı muhalefet ettiğin zaman suç olur. İhtiyati tedbir kararına muhalefet eden kim: Şirket. Bunu koruyan kim: İdare, yani vali.”
Ne olmuştu?
Cerratepe bölgesi, Türkiye’deki en önemli 41 alandan biri. Artvin’in tüm içme suları Cerrattepe’den geliyor. Yanı başında Hatina Milli Parkı, altında ise Kafkasör Turizm Koruma ve Geliştirme alanı var. Bölge 2 bin bitki türü, 124 endemik tür, yüzlerce hayvan türü barındırıyor.
Dünyanın en zengin bitki örtülerinden birine sahip Cerattepe, Kafkasör Yaylası ve Genya Dağı’nda halk yıllardır yapılmak istenen altın, bakır, çinko, gümüş madenciliğine karşı mücadele ediyor.
Son olarak 5 Ocak 2015’te Cerattepe’de çıkarılması planlanan bakır madeni projesinin Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) olumlu kararı iptal edilmişti. Şimdi yine aynı yerde Mehmet Cengiz’in sahibi olduğu Cengiz Holding’in ortağı Özaltın şirketi Bakır Maden kırma Eleme Tesisi ve Teleferik Hattı projesi için ÇED olumlu kararı aldı.
Kararı duyan halk 20 Haziran’dan beri Cerattepe’de nöbet tutuyor. Daha önce de bölgeye gelen iş makinelerini durdurmuştular.