Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı’nın (TPAO) yan kuruluşu olan TPİC’in, petrol fiyatlarının düşmesinden dolayı üretimine ara vermesi, yüzlerce petrol işçisini işsiz bıraktı. 31 Aralık 2014 tarihi itibariyle asgari ücret düzeyine çekilen ve bir nevi beklemeye alınan işçiler için verilen 6 aylık süre 30 Haziran’da doldu. Direnen TPİC işçilerinin talepleri karşılanmadı.
“TPİC işçilerinin iş akitleri 30 Haziran 2015 tarihinden itibaren tamamen feshedilecek” söylentileri nedeniyle, TPİC sondaj işçileri üretim alanlarında beklemeye başladı. Günlerdir jandarma ekiplerinin de çevrede güvenlik önlemi aldığı üretim sondaj sahalarında, önceki akşam beri bekleyiş devam ediyordu.
İşçiler, işlerini kaybetmemek için her türlü direnişe hazır olduklarını belirterek, “Bu Ramazan’da işsiz kalmak istemiyoruz. Eğer işimizi elimizden alsalar bizler buradan çıkmayacağız ve direneceğiz” dediler.TPİC’in sondaj ve üretim alanlarında çalışan işçiler, 7 Haziran seçimleri öncesi kendilerine vaat edilen tüm söylemlerin yerine gelmediğini belirterek, eylem kararı aldıklarını ifade ettiler. Sondaj sahalarında kulelere çıkan işçiler direniş başlatırken, bu gece polis ve jandarma TOMA’larla birlikte işçilere saldırdı.
Petrol-İş Sendikası Merkez Yönetim Kurulu adına TPİC Direnişi’ne ilişkin 06 Ocak’ta şöyle bir açıklama yapılmıştı:
Eylemlerimizin fitilini ateşleyen, TPAO’nun 31 Aralık 2014 tarihi itibariyle hizmet alımı yaptığı TPIC’den Doğu ve Güney Doğu Anadolu bölgesindeki sondaj alanlarında hizmet alımını sonlandıracağını açıklaması olmuştur. Bu karar, TPAO’nun özelleştirilmeye hazırlanmak istenmesiyle yakından ilişkilidir. Bütünsel Dönüşüm Programı adı altında devlet petrol şirketi TPAO, parçalanmak istenmekte ve yeniden yapılandırılmaya çalışılmaktadır. Sonraki adım ise halkımıza ait bu kuruluşumuzun özelleştirilmesi olacaktır.
Asıl amacı yurtdışında faaliyet göstermek olan TPIC’in, 2012 yılında TPAO’dan alınıp BOTAŞ’a devredilmesi de aynı hazırlıkların bir parçası olmuştur. TPIC’i yurtiçi sahalarda taşeronu olarak kullanmaya başlayan TPAO, şimdi aynı planlar doğrultusunda, bu sahalardaki faaliyetlerine son verme kararı almıştır.
TPAO’nun hizmet aldığı TPIC, faaliyetlerini yılda birkaç defa yapılan ihalelerle taşeron firmalar üzerinden yürütmektedir. Bu şirketlerde çalışan işçiler, 2013 yılında sendikamıza üye olmuşlardır. Taşeron şirket üzerinde gösterilen bu işçilerin çalışmasında müfettişler muvazaa tespit etmiş, TPIC tarafından bu müfettişlerin raporlarına itiraz edilmiş ve örgütlenme sürecimiz yargıya taşınmıştır.
Petrol-İş Sendikası, yıllardır özelleştirme ve taşeronlaşmanın güvencesizleşme, işsizlik ve yoksulluktan başka bir şey getirmeyeceğini söylemektedir. Bu politikalara karşı mücadelenin öncülüğünü hiç bırakmadık. Bugün aynı mücadeleyi burada, taşeron şirketlerde çalışan ama aslında TPIC işçisi olan üyelerimizle birlikte veriyoruz. Sondaja son verilen bu sahalarda ana işveren TPAO’dur. Mücadelemizde muhatabımız bu nedenle TPAO ve TPIC şirketleridir.
Yüzlerce petrol işçisini, karda kışta işsizlikle karşı karşıya bırakan iş akdi fesih kararları, üyelerimizin ve sendikamızın kararlı mücadelesi, yerel siyasetçilerin girişimleri, TPAO ve TPIC yönetimlerinin de olumlu yaklaşımlarıyla 6 ay süreyle durdurulmuştur. Bu erteleme kararı yerindedir, ama mücadelemiz kalıcı ve gerçek bir çözüm üretilene kadar kararlı bir şekilde sürecektir.
İlgili sahalarda sondajların durdurulması kararı gözden geçirilmeli, işçiler kalıcı olarak bu sahalarda çalışmaya devam etmeli, TPAO Jeoloji Müdürlüğü bünyesinde TPIC’in yaptığı işlere bağlı olarak geçici işçi ve yeddiemin statüsünde çalışanların işsiz kalmalarının önüne geçilmelidir.
TPIC’de taşeronlaşmaya son verilmelidir. Burada, müfettiş raporlarında muvazaanın tespit edilmesiyle TPIC işçisi sayılması gereken üyelerimizin örgütlenme iradesine saygı gösterilmelidir. TPIC yönetimi örgütlenme sürecini geciktirmek için başvurduğu yetki itirazlarını derhal kaldırmalı ve toplu sözleşme görüşmelerine başlanmalıdır.
Sahalarda sondajları durdurma kararı alan TPAO’nun, yanlış kararlarla zayıflatılmasına, parçalanarak yeniden yapılandırılmasına ve özelleştirilmesine karşıyız.
TPAO ve TPIC yönetimlerine buradan bir kez daha sesleniyoruz. TPIC işçisi için kalıcı bir çözüm bulunmalı, sorun kökten çözülmelidir. Sahalarda sondaj çalışmalarına yeniden başlanmalıdır.
Hakları ve geleceği için örgütlenen TPIC işçisi, bu yıla direnerek girdi. 2015 yılı direniş ve mücadele yılı olacak, TPIC işçisi hakkını alacaktır.
Bu daha başlangıç, mücadeleye devam!