AYM, Sendikaorg’un erişime engellenmesinin kanunlara aykırı olduğuna hükmederek, ihlalin sonlandırılması, yeniden yargılama ve 6 bin TL’lik manevi tazminat ödenmesi kararı aldı. Karar 2 Mayıs tarihli Resmi Gazete’de yer aldı.
Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) Sendika.Org’a yönelik erişim engelini hukuka uygun bulmadığını gösteren karar 2 Mayıs tarihli Resmi Gazete’de yayımlandı.
AYM kararında siteye erişimin tümüyle engellenmesiyle Anayasa’nın 26. ve 28. maddelerinde güvence altına alınan ifade ve basın özgürlüklerinin ihlal edildiği belirtilerek, ihlalin sonlandırılması, yeniden yargılama ve 6 bin TL’lik manevi tazminata hükmedildiği belirtildi.
Kararda şu ifadeler yer aldı:
Erişimin engellenmesi kararlarının ihlalin gerçekleştiği yayın, kısım, bölüm ile ilgili olarak (URL vb) içeriğe erişimin engellenmesi yöntemiyle verilebileceği, ancak teknik olarak ihlale ilişkin içeriğe erişim engellenmesinin yapılmadığı veya ilgili içeriğe erişimin engellenmesi yoluyla ihlalin önlenemediği durumlarda internet sitesinin tümüne yönelik olarak erişimin engellenmesi kararı verilebileceği belirtilmiştir. Söz konusu hüküm karşısında içeriğe erişimin engellenmesi yoluyla ihlalin önlenmediği hususunda bir gerçekleştirme de yapılmadığı dikkate alındığında başvuruya konu internet sitesine tamamıyla erişimin engellenmesi şeklindeki müdahalenin ifade ve basın özgürlükleri önünde orantısız müdahale teşkil ettiği açıktır. Başvuruya konu internet sitesine tümüyle erişimin engellenmesi şeklindeki kısıtlamanın zorunlu bir sosyal ihtiyacı karşıladığı ve orantılı olduğu, dolayısıyla demokratik toplum düzeninin gereklerine uygun olduğu ilgili ve yeterli bir gerekçe ile gösterilmemiştir.
Bu karar, Libya’da şehit edilen MİT mensubunun cenaze törenine ilişkin haber nedeniyle tamamı yasaklanan odatv.com ve benzeri siteler için de emsal nitelik taşıyor.
9 Ekim 2015’te Sendika.Org editörü Ali Ergin Demirhan adına Av. Sercan Aran ve Av. Tonguç Cankurt tarafından yapılan bireysel başvuru yaklaşık 5 yıl yanıtsız bırakılmış, sürecin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) taşınmasının hemen ardından AYM, 11 Mart’ta kararı vermişti.