AKP ve MHP’nin yasalaştırmayı öngördüğü 9. Yargı Paketi’nde yer alan “etki ajanlığı” suçu düzenlemesine tepkiler sürüyor. Taslakta dikkat çeken “Devletin güvenliği veya iç veya dış siyasal yararları aleyhine yabancı bir devlet veya organizasyonun stratejik çıkarları veya talimatı doğrultusunda; Türk vatandaşları veya kurum ve kuruluşları ya da Türkiye’de bulunan yabancılar hakkında araştırma yapan veya yaptıranlar, Türkiye’de suç işleyenler, hakkında, üç yıldan yedi yıla kadar hapis cezası verileceği…” düzenlemesinin hüküm altına alınmasına yönelik Ankara Barosu açıklama yaptı.
Baro, iktidarın “etki ajanlığı suçu” oluşturulması girişiminin devlete güven duyulmasını sağlayacak “hukuki güvenlik” ilkesine aykırı bulduğunu duyurdu. Kişilerin “araştırma yapması” gibi meşru bir faaliyeti suç haline getirildiğini savundu.
Açıklamada, taslağın bu haliyle basın özgürlüğü, haber verme ve alma hakkı ile ifade özgürlüğüne tehdit oluşturduğu dile getirildi. Düzenlemeyle bireylerin ve basın mensuplarının belirsiz kanun hükmü karşısında, suçlamaktan korkarak kamunun bilmesi gerekenleri araştırmaktan ve yazmaktan kaçınacakları ifade edildi.
Yetkililere çağrı yapan baro yönetimi açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
“Demokratik bir hukuk devletinde geçerli olan temel anayasal güvencelere aykırı düşen, ceza hukukunun ilkeleriyle çelişen, ülkemizin bağlı olduğu uluslararası insan hakları hukuku kapsamında saygınlığını olumsuz etkileyecek, ağır eleştiri ve yaptırımlara maruz bırakabilecek bu düzenlemenin taslaktan bir an önce çıkartılmasını talep ediyoruz.”