Antalya’da 1800 yıllık Aspendos Antik Tiyatrosu’nun merdivenlerinin restorasyonunun anıtı korumak için değil, daha fazla seyirci alarak daha yüksek kazanç elde edilmek için yapıldığı savunuldu.
Aspendos Antik Tiyatrosu’nda kısa süre önce tamamlanan restorasyon çalışmasının ardından işlem yapılan bölümlerin orijinal renkten farklı olması ‘mutfak mermeri’ eleştirilerine neden olmuştu. Açıklama yayımlayan Kültür ve Turizm Bakanlığı, taşların zamanla hava değişimleriyle aynı renkte olacağını savunmuştu.
Radikal’den Ömer Erbil, restorasyonun bilimsel tarafını uzmanlara bırakarak, yenilenen basamakların tamamının üst caveada yer aldığına dikkat çekti. Restorasyon öncesinde anıtın içindeki gösterilerde bu bölüme seyirci alınmadığını yazan Erbil, “Yaklaşık 2 bin 500 kişilik alt caveaya zaman zaman 5 bin kişinin alındığı müfettiş raporlarına da yansımıştı. Aspendos gösteriler, konserler için kiraya verilen, gelir elde edilen bir anıt yapı. Yani sadece müze ziyareti ile değil mekânsal kiralama ile de bakanlığın kazanç kapısı” ifadelerini kullandı.
Venedik Tüzüğü’ne aykırı
Gerek bakanlık yetkilileri gerekse restorasyonda görev alan teknik personelin, restorasyon için değiştirilen basamakların yapının statiğini güçlendirmeye yönelik faydası olmadığını belirttiğini vurgulayan Erbil,“Her ne kadar buralardan yapının içine su gidiyordu ve içten yapıyı yıpratıyordu gibi bir bahane sunulsa da, asıl sorun yapının arkasındaki drenaj siteminde olduğu bir gerçekti. Drenaj yapısı zaten değiştirilmiş. O halde fazla seyirci kabul etmek, yüksek kazanç elde etmek için anıt eserde bu değişikliği yapmak Venedik Tüzüğü’ne aykırı” yorumunu yaptı.
Düşünce çamur
Amacın daha fazla seyirci almak ve daha yüksek kazanç elde etmek olduğunu savunan Erbil, “Anıtın korunması ‘amacı‘ yok denecek kadar az. Bu nedenle görüntü kirliliği olarak karşımıza çıkan Aspendos restorasyonunda asıl sorun ‘düşüncenin çamur’ olmasıdır” dedi.