Samsun’da sahnelenecek olan Berna Laçin’in rol aldığı ‘Hayat Satıcısı’ isimli oyun Samsun Belediyesi tarafından engellendi. Oyunun sahneleneceği salonun belediye tarafından tahsis edildiği, daha sonra ise salonun kullanım haklarını geri aldığı öğrenildi.
SiyasiHaber
Berna Laçin Elazığ depremi sonrası yaptığı açıklamalar yüzünden yandaş medya tarafından hedef gösterilmişti. Yaşanan gelişmelerden sonra Samsun Belediyesi Berna Laçin’in rol aldığı tiyatro oyununu iptal etme kararı aldı.
Berfin Zenderlioğlu’nun yönettiği, Berna Laçin’in oynadığı ‘Hayal Satıcısı’ oyunu 9 Mart Pazartesi günü Atakum Büyükşehir Belediyesi Sanat Merkezi’nde sahnelenecekti.
Ancak Samsun Belediyesi önceden oyuna tahsis ettiği salonun kullanım haklarını gerekçesiz bir biçimde geri aldı ve gösterimi iptal etti. Yapılan açıklamada oyunun yapımcısı Aysa Prodüksiyon’un belediyeden izin almadan afiş bastırdığı ve bilet satışlarını gerçekleştirdiği öne sürüldü.
Biletix üzerinden yapılan bilet satışlarında Atakum gösterimi için satış durdurulurken oyunun yine Atakum ilçesinde bulunan Doğa Koleji’nde sergileneceği öğrenildi.
Hükümet, sanatçılara karşı
Özellikle Gezi Parkı direnişi sonrasında muhalif sanatçılara yönelik düşmanca bir politika yürüten AKP, Memet Ali Alabora’yı adeta “Persona non grata” ilan etmiş, sarayda yandaş sanatçılarla düzenli buluşmalar düzenlemiş, sanat endüstrisini ele geçirmek için gaza basmıştı. Gezi Parkı eylemlerinden sonra televizyonlarda onlarca farklı savaş dizileri, Ertuğrul ve Abdülhamit’i anlatan tarihsel gerçeklikten uzak propagandif diziler, sinemada ise müthiş bir dağıtım krizini beraberinde getiren tekelleşme ile birlikte birbirinin aynısı komedi filmleri gündelik hayatımıza sokuldu. Tiyatro konusunda çok daha rahat davranabilen AKP hükümeti, sinema sektöründe ise ipleri eline alabilmek için ise dağıtımın tekelleşmesinin ortaya çıkardığı ‘patlamış mısır krizi’ni fırsat bilerek içinde Şahan Gökbakar, Birol Güven ve Yılmaz Erdoğan’ın da bulunduğu ‘sektör temsilcileriyle’ masaya oturmuş; sansür kurulu oluşturmak şartıyla bu dağıtım krizini çözeceğini beyan etmiş ve msadaki bütün ‘sektör temsilcileri’ bu isteği sevinçle karşılamıştı.
Bu engellemeler ilk değil
Geçtiğimiz yaz Cansu Fırıncı’nın oynadığı Taranta Babu oyunu ‘politik olduğu’ gerekçesiyle neredeyse bütün AKP belediyeleri tarafından programlardan çıkartılmış ancak oyunun prodüksiyon ekibinin ve vatandaşların kararlı duruşları neticesinde başka mekanlarda sergilenebilmişti.
Yine Levent Üzümcü’nün bir süredir sergilemeye devam ettiği ‘Anlatılan Senin Hikayendir’ oyunu bir çok yerde engellemeyle karşılaşmış, Hopa kaymakamlığı 7 Kasım 2019’da oyunun ‘kamu binalarında sergilenmesinin uygun olmayacağı’ gerekçesiyle oyunu iptal etmişti.
Ankara Birlik Tiyatrosu’nun sahneye koyduğu, Muzaffer İzgü’nün senaryosunu kaleme aldığı ‘Aman Başkan Duymasın’ oyunu da 14-15 Aralık 2019’da Malatya valiliği ve kaymakamlığı tarafından iki farklı mekanda da iki ayrı günde tadilat olacağı bahane edilerek engellenmişti.
Oyuncular Sendikası konuyla ilgili yaptığı açıklamanın sonunda şu sözlere yer vermişti:
“Diğer tüm sansür ve yasak ve engellemelerde olduğu gibi, yaşanan bu vahim olay da ulusal ve uluslararası hafızayı korumak ve çözüm üretmek için sendikamız tarafından kayıt altına alınmıştır. Sansür, yasak ve engellemelere karşı alınabilecek tüm önlemleri, bu konudaki tüm ulusal ve uluslararası hukuki çalışmaları, yurt içindeki paydaşlarımız ve yurt dışındaki diğer kardeş örgütlerimiz ile ele lamaya ve ivedilikle çözüm üretmek için çalışmaya devam edeceğiz.”