Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün basın mensuplarına gezdirdiği ‘Ak Saray’ yerleşkesine 2 bin 300 kişilik bir opera binası yapılacağını açıkladı.
Onarım bahanesiyle kapatılan ve Erdoğan’ın yıkılıp yerine ‘barok’ mimari tarzında bir opera binası yapılmasını istediği Taksim meydanındaki Atatürk Kültür Merkezi (AKM) ise yedi yıldır kaderine terk edilmiş durumda.
‘Etekteki taşlar döküldü’
Kamuoyunda ‘Ak Saray’ olarak anılan Cumhurbaşkanlığı yerleşkesini inceleyen gazetecilere, 1150 odalı tesisle ilgili detaylı bilgi verildi.
Gazetecileri tek tek ‘hoşgeldiniz’ diyerek karşılayan Erdoğan, gezinin daha önce neden yapılmadığına dair bir soruyu şöyle yanıtladı: “Etekteki taşları döküldüğü için o bakımdan, nereden yaklaşılacağını öğrenme bakımından isabetli oldu.”
‘Huzur buluyorum’
Makam odasının yanındaki özel kütüphanesini ‘Huzur bulduğum yer’ olarak niteleyen Erdoğan, yargı kararlarıyla ilgili “Burası sıfırdan projesiyle, her şeyiyle mükemmel bir şekilde yapılmış ve bu ülkenin temsil makamı. Bunun üzerinde bu kadar böyle provokatif haberler veya dezenformasyon yapmak bunlar hiç doğru şeyler değil” ifadelerini kullandı.
Cumhurbaşkanlığı yerleşkesinin henüz tamamlanmadığını belirten Erdoğan, yerleşke içine 2 bin 300 seyirci kapasiteli bir opera binası yapılacağını söyledi. Erdoğan, Gezi eylemleri döneminde Taksim Meydanı’ndaki Atatürk Kültür Merkezi’nin yıkılarak yerine ‘barok’ mimari tarzında bir opera binası yapılmasını istediğini söylemişti.
Onarım bahanesiyle yedi yıl önce ‘kapatılan’ AKM ise, halen restore edilmeyi bekliyor.
Barok mimari nedir?
İtalyan ressam ve mimar Michalengo’nun geç dönem yapıtlarıyla öncülüğünü yaptığı barok tarz, müzik, resim ve edebiyat alanlarından sonra mimaride de kendine yer edindi. Barok devirde ortaya konan yapıtlar, dönemin yöneticilerinin kudretini ve zenginliğini ortaya koyuyordu. Barok devirde ortaya konulan yapıtlara halkın yaklaşmasına dahi izin verilmiyordu.