E-ticaret tekeli Amazon’un binlerce çalışanı, sendika yetkililerinin şirketin iş sözleşmelerini müzakere etmek için pazarlık masasına gelmediğini açıklamasının ardından, bugün iş bırakıyor.
Uluslararası Teamsters Kardeşliği isimli sendika, New York, Illinois, San Francisco ve Güney Kaliforniya’daki tesislerde çalışan sendikalı işçilerin daha iyi ücret ve çalışma koşullarını garanti altına alan sözleşmeler için greve katılacaklarını duyurdu.
Teamsters sendikası, şirketin ABD’deki 10 tesisinde yaklaşık 10 bin işçiyi temsil ediyor. Teamsters, bu tesislerden yedisinde çalışan işçilerin perşembe günü greve gideceklerini söyledi.
Grev, yılın en yoğun sezonunda siparişleri yerine getirmek için yarışan Amazon’un operasyonları için bir meydan okuma olsa da, sendika tarafından temsil edilen tesislerin Amazon’un saatlik işgücünün yalnızca yaklaşık yüzde 1’ini oluşturduğu belirtiliyor.
Reuters’ın haberine göre sendika Amazon’a müzakerelere başlaması için pazar gününe kadar süre tanımıştı ve tesislerdeki işçiler geçtiğimiz günlerde grev yetkisi için oy kullandı. Sendika çarşamba günü yaptığı açıklamada, Teamsters yerel sendikalarının da ülke çapındaki yüzlerce Amazon Sipariş Karşılama Merkezinde grev hattı oluşturduğunu söyledi.
Harvard Hukuk Fakültesi’nde çalışma ve endüstri profesörü olan Benjamin Sachs, ajansa yaptığı açıklamada, “Amazon açıkça çalışanlarının toplu olarak örgütlenme ve pazarlık yapma haklarını görmezden gelme stratejisi geliştirdi” dedi. Staten Island’daki bir depoda çalışan işçilerin ABD’de sendikalaşma yönünde oy kullanan ilk işçiler olmalarının üzerinden iki yıldan fazla bir süre geçmesine rağmen Amazon’un bu sendikayı hâlâ tanımadığını ekledi.
Örgütleme hakkı
Amazon, işçilerin örgütlenme hakkına sahip olduğunu söylerken bugüne kadar sendika girişimlerine meydan okudu.
Şirket, 2022 yılında Staten Island’daki sendika seçimleriyle ilgili olarak Ulusal Çalışma İlişkileri Kurulu’na (NLRB) itirazda bulundu. Amazon, ayrıca eylül ayında açtığı federal bir davada NLRB’nin anayasaya uygunluğuna da itiraz etti. Şirket ayrıca Teamsters’ın işçileri sendikaya katılmaları için yasa dışı olarak “zorlamaya çalıştığını” ileri sürdü.
Louis’deki Washington Üniversitesi’nde sendikalar üzerine çalışan bir sosyoloji profesörü olan Jake Rosenfeld, Amazon’un en azından başlangıçta Teamsters ile masaya oturmasının pek olası olmadığını çünkü bunun için çok az yasal baskı olduğunu söyledi. Rosenfeld, Staten Island işçilerinin taleplerini görmezden geldiği için Amazon’a görünürde bir ceza verilmediğini belirtti.
Amazon.com geçtiğimiz yıllarda İspanya ve Almanya’da da ücret ve çalışma koşulları nedeniyle işçi grevleriyle karşı karşıya kalmıştı.
Walmart’tan sonra dünyanın en büyük ikinci özel işvereni olan Amazon, çalışma koşullarının kötülüğü nedeniyle uzun zamandır sendikaların hedefinde.
Sendikalaşma girişimleri sürüyor
Şirket önümüzdeki aylarda başka sendikal eylemlerle de karşılaşacak. Kasım ayında Philadelphia Whole Foods’ta çalışan işçiler, Amazon’un 2017 yılında market zincirini satın almasından bu yana ilk kez bir sendika seçimi düzenlemek için başvuruda bulundu.
davrandığına karar verdikten sonra Alabama’daki bir depoda üçüncü bir sendika seçimi yapılmasına karar verdi.