Türkiye ile Avrupa Birliği arasındaki göçmen müzakerelerinin en önemli başlığı sayılan vize muafiyeti konusunda Brüksel’den olumlu haber geldi. Ancak durum medyada lanse edildiği gibi tam bir vize serbestliği değil. Vize muafiyetinin sağlanabilmesi, Türkiye’nin yerine getirmesi gereken 5 koşula bağlı.
Türkiye ile Avrupa Birliği arasındaki göçmen müzakerelerinin en önemli başlığı sayılan vize muafiyeti konusunda Brüksel’den olumlu haber geldi. Ancak durum medyada lanse edildiği gibi tam bir vize serbestliği değil. Vize muafiyetinin sağlanabilmesi, Türkiye'nin yerine getirmesi gereken 5 koşula bağlı.
AB Komisyonu’nun Türkiye’nin vizeden muaf ülkeler listesine dahil edilmesi, dolayısıyla vatandaşlarına vize serbestisi uygulanması yönündeki tavsiyesi sürecin devamı açısından yaşamsal öneme sahip. Bu tavsiye de yeşil ışık niteliğinde. Ancak vize muafiyetinin sağlandığı anlamını taşımıyor. Vize muafiyetinin sağlanabilmesi için siyasi onay sürecinin de olumlu şekilde sonuçlandırılması şart. Bu süreçte ise hem Avrupa Parlamentosu’nun hem de AB Konseyi’nin onayı aranacak.
Haziran 2016'daki son tarihten önce, Komisyon bugün 3. İlerleme Raporu'nu yayımladı. Komisyon, Avrupa Parlamentosu'na, Türkiye'nin yükümlülüklerini yerine getirmesi halinde vize serbestliği tanımasını önerdi.
Türkiye'nin yerine getirmesi gereken 72 yükümlülük vardı. İlerleme Raporu'na göre, Ankara bunlardan 5'ini hala yerine getirmedi.
Komisyon'un yerine getirilmesini istediği yükümlülükler ise şöyle:
- Yolsuzlukla mücadele
- Kişisel veri korumada AB standartları
- Europol ile işbirliği
- AB üye ülkeleri ile yargı işbirliği
- Terörle mücadele yasa ve uygulamalarında Avrupa standartları
Ayrıca Komisyon, 2 başlığın da verili zaman aralığında objektif olarak tamamlanmadığını belirtti. Bunlardan birisi, biyometrik pasaportlar; diğeri ise geri kabul anlaşmasındaki hükümlerin uygulanması.