Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı (ÇSGB) ’nın her yıl iki kere açıkladığı işçi ve sendika üye sayısı istatistiğine göre sendikalaşma oranı bir önceki döneme göre artış gösterdi. Sendikalı işçi sayısı yüzde 10.65’ten yüzde 11.21’e çıktı. ÇŞGB bu durumu “başarı” olarak yansıtırken, aynı dönemde hak gaspları sistematik hale geldi ve Türkiye “işçi haklarının sistematik gaspa uğradığı” ülkeler arasında sayıldı.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı her yıl Ocak ve Temmuz aylarında açıkladığı işçi ve sendika üyelikleri istatistiğini resmi olarak ilan etti. Geçtiğimiz hafta Başbakanlığa gönderilen veriler, “resmi” olarak ilan edildi.
Resmi verilere göre sendikalı işçi sayısı Temmuz 2015’te bir önceki dönem olan Ocak 2015’e göre artış gösterdi. Sendikalı işçi sayısı oranı yüzde 10.65’ten yüzde 11.21’e çıkarken, sayısal açıdan ise 1 milyon 297 binden 1 milyon 429 bine çıktı.
ÇSGB bu verileri “başarı” olarak sunarken, arkasında sendikal engellerin yasal olarak kaldırılmasının yattığını iddia etti. Öte yandan, Türkiye aynı dönemde sistemli işçi hakkı gasplarına ve işçilerin örgütlenmelerinin önünde yasal olmayan engellerin yaygınlaşmasıyla karşı karşıya kaldı. ILO tarafından yayınlanan raporlara göre Türkiye sendikal ve işçi hakların uygulanması konusunda 6 kategorilik değerlendirmede sondan 5.kategoride kendine yer bulabildi.
En çok üye sarı sendika olan Türk Metal’de
İstatistiklere göre geçtiğimiz döneme göre en büyük değişim metal sektöründe yaşandı. Üye sayısı bakımından en büyük sendika olma özelliğini sarı sendika Türk Metal sendikası korudu. Türk Metal sendikası geçtiğimiz döneme göre 8 bin civarında üye kaybederken, büyük metal direnişi sırasında üye kayıplarının 20 bine yakın olduğu tespit ediliyor. Öte yandan aynı sektörde bulunan DİSK’e bağlı Birleşik Metal-İş sendikası ise üye sayısını 25 bin 595’den 31 bin 66’ya çıkarttı.
Sendikalaşma oranları bakımından en yüksek oranlar iletişim, finans, ormancılık ve metal sektörü gelirken, en düşük oranlar ise turizm, inşaat ve ticaret-büro sektörlerinde. Bu sektörler arasında turizm sektöründe istihdamın artışıyla birlikte sendika üyelikleri de artarken, oransal açıdan ise geriledi.
Hangi sendikalar artış gösterdi?
Bir önceki döneme göre üye sayısı bakımından en çok Hizmet-İş, Genel-İş, Birleşik Metal ve Çelik-İş sendikaları üye sayılarını arttırırken, oransal açıdan ise DİSK’e bağlı Güvenlik-Sen, Dev-Turizm İş ve Cam-Keramik-İş sendikaları artış kaydetti. Barajı aşan sendikalarda artış gösterirken, 55 sendika yüzde 1’lik yasal toplu sözleşme barajını aşmış oldu.
Sendikalaşma oranları bir önceki döneme göre ciddi artış gösterirken, aynı dönemde metal sektöründe sarı sendikaya karşı büyük bir direniş gösterilmesi de işçi sınıfının arayış içerisinde olduğunu gösteriyor. Yeni dönemde işçilerin örgütlenme eğilimi artarken, patronların da buna dönük saldırları yaygınlaşıyor ve sertleşiyor.