Türkiye’nin en büyük yolsuzluk soruşturması 17 ve 25 Aralık’ın kilit ismi, işadamı Rıza Sarraf’ın Gana’dan Türkiye’ye getirdiği 64.5 milyon dolarlık 1.5 ton altın için sahte evrak verildiği, ‘Memur Teoman‘ın tutanağı sayesinde devletin kasasına 57 milyon TL girdiği ortaya çıktı.
Atatürk Havalimanı (AHL) eski Kargo Müdür Yardımcısı Teoman Coşkun Dudak’ın ismini Türkiye, 17 Aralık soruşturması kapsamında Rıza Sarraf’ın Rüçhan Bayar ile yaptığı konuşma sonrası duydu. Tapelere göre Sarraf, kendisinden rüşvet almayan Dudak için Bayar’a, “Teoman’a neler yaptım, ne vaatler ne şeyler. Yok yok adam almıyor” şeklinde yakınmıştı. Bu konuşmalardan sonra Dudak, ‘Memur Teoman‘ olarak özellikle sosyal medyada adeta fenomen olmuştu.
Hürriyet’ten Arda Akın’ın haberine göre ‘Memur Teoman‘ın rüşvet almadığı hikayenin arkasındaki neden ortaya çıktı. 4 Ocak 2013’te Gana’dan Atatürk Havalimanı’na inen uçakta 1.5 ton külçe altın bulundu. Ancak Sarraf’tan sonra şirketin yönetimine gelen Emin Hayyam adına düzenlenen belgenin kısa sürede sahte olduğu anlaşıldı. Uçak mühürlenerek Dudak gözetiminde hemen tutanak düzenlendi.
Tutanakta, uçaktaki külçe altınlarla ilgili belge ibraz edilemediği belirtilerek özetle şunlar söylendi: “04 Ocak 2013 tarihli 1569 kayıt sayısıyla varidelerimize giren dilekçelerine esas teşkil edilecek ve mezkur eşyanın taşıyıcısı olduğuna dair herhangi bir orijinal evrak sunamadıklarından (konşimento veya fatura) bu tutanak düzenlenmiştir.”
18 gün kargoda bekledi
İşte bu belgenin düzenlenmesinin ardından altınları taşıyan uçak 18 gün süreyle AHT kargo bölümünde mühürlü bekledi. Duru Döviz’in, Gana’daki altın şirketine 64.5 milyon dolarlık ödeme yaptığı faturayı beyan etmesiyle uçak Dubai’ye gitti. Bu tutanak sayesinde devlete 57 milyon lira ödeme yapıldı.
Yaşanan süreç bununla da bitmedi. Savcılığa suç duyurusunda bulunulması üzerine dosya önce Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı Kaçakçılık ve Mali Suçlar Bürosu’na gönderildi. Ancak daha sonra dosya buradan alınarak Kabahatler Bürosu’na yönlendirildi. Altınları bulan ve tutanakta imzası olan 18 kişi hakkında ‘görevi kötüye kullanmak’tan idari ve adli soruşturma başlatıldı. Ancak savcılık kovuşturmaya gerek olmadığı yönünde kara verdi.
Tayini çıktı
Bu olayın ardından Teoman Coşkun Dudak’ın İstanbul’dan Gaziantep’e tayyini çıktı. Dudak sürüldüğü iddialarının doğru olmadığını söyleyerek, “Mevzuat gereği 8 yılımı tamamladığım için Gaziantep’e tayin edildim. Gaziantep her arkadaşımın gönüllü isteyeceği yerdir” açıklamasını yapmıştı.