UN Women’ın düzenlediği Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Karikatür Yarışması’nın kazananları, eşitliğin onlar için ne ifade ettiğini ve karikatürlerini anlattı.
UN Women’ın düzenlediği Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Karikatür Yarışması’nın kazananları belli oldu.
UN Women, Avrupa Birliği Komisyonu, Belçika Kalkınma Kooperasyonu ve UNRIC işbirliğiyle düzenlenen yarışmada, 18-28 yaş arası sanatçılar ve öğrencilerden kadın hakları ve toplumsal cinsiyet eşitliği konusundaki düşüncelerini resmetmeleri istendi.
Jüri profesyonel karikatür sanatçıları, toplumsal cinsiyet eşitliği uzmanları ve iletişim uzmanlarından oluştu.
Kazananlardan bazıları şöyle:
1. Emilio Morales Ruiz, İspanya
Emilio Morales Ruiz, 1988’de İspanya’nın Huelva şehrinde doğdu. Málaga Üniversitesi ve Salamca Üniversitesi’nde kitle iletişim sistemleri üzerine eğitim aldı; Lisbon’daki Cádiz Üniversitesi’nde reklamcılık okudu. Grafik tasarımcı olan Ruiz, İspanya ve İngiltere’de gece klüplerine dekoratif illüstrasyonlar yapıyor.
Toplumsal cinsiyet eşitliği benim için ne ifade ediyor: Toplumsal cinsiyet eşitliği, inkar edilemez bir hak. Cinsiyet eşitsizliği ise acilen son vermemiz gereken bir gerçeklik.
Karikatürüm hakkında: Toplumsal cinsiyet eşitsizliği, günümüzde hala görünür durumda. En ufak hareketler bile, bu küresel sorunun çözümünde önemli adımları oluşturuyor.
2. David Ibáñez Bordallo, İspanya
David Ibáñez Bordallo, 1988’de İspanya’nın Yecla şehrinde doğdu. Murcia Sanat ve Tasarım Okulu’nda sanat alanında teknik uzmanlık eğitimi aldı. Murcia Üniversitesi’nde yüksek lisans eğitimi alan Bordallo, kültürlerarası eğitim alanında araştırmalarını sürdürürken, yazılı medya ve özel şirketler için illüstrasyonlar yapıyor.
Toplumsal cinsiyet eşitliği benim için ne ifade ediyor: Toplumsal cinsiyet eşitliği, günümüzün en zorlu görevlerinden biri. Bir öğretmen olarak, eğitimin gücünün bunu değiştirebileceğine inanıyorum. Düzgün bir eğitim, yaratıcılık ve gelecek nesiller için sorumluluk hissinin, bu sorunu ve sürdürülebilirlik ve insanların mutluluğunu ilgilendiren diğer sorunları çözmede faydalı olacağını umuyorum. Çocukların süper güçlerinin, aşılması zor engelleri aşabileceğine inanıyorum.
Karikatürüm hakkında: Hikaye anlatmayı bırak, senin süper güçlerin var!
3. Samuel Akinfenwa Onwusa, İspanya
Samuel Akinfenwa Onwusa, 1987’de İspanya’nın Zaragoza şehrinde doğdu. Zaragoza Sanat Okulu’nda eğitim gören Onwusa, 2009’dan beri farklı şirketler için illüstrasyonlar yapıyor.
Toplumsal cinsiyet eşitliği benim için ne ifade ediyor: Toplumsal cinsiyet eşitliği, eğitimle doğrudan bağlantılı, zorlu bir görev. Cinsiyet ya da etnisiteye bakmaksızın, hepimiz insanız ve bu nedenle eşitiz. Toplumsal cinsiyet eşitliği, barış ve uyumla, insanların önce zihinlerinde oluşturması gereken bir hedef.
Karikatürüm hakkında: Karikatürüm, kadınların iş görüşmelerinde eğitimleri ve bilgileri gözardı edilerek karşılaştıkları reddedilme ve tahammülsüzlüğü yansıtıyor.
4. Agata Hop, Polonya
Agata Hop, 1995’te Polonya’nın Supraśl şehrinde doğdu ve lise eğitimine devam ediyor. Birçok illüstrasyon, karikatür, animasyon projesine katıldı.
Toplumsal cinsiyet eşitliği benim için ne ifade ediyor: Toplumsal cinsiyet eşitliği, kadınlar ve erkeklerin eşit çabalarıyla eşit başarılar elde edebilmesi anlamına geliyor.
Karikatürüm hakkında: Karikatür, günümüzün üzücü gerçeğini eğlenceli bir şekilde ele alıyor. Erkek başarı merdivenlerini (yürüyen merdiven) çıkarken, kadının sırtındaki yükle merdivene tırmanmaya çalışıyor.
5. Aitor López García, İspanya
Aitor López García, 1988’de doğdu. Ovieda Üniversitesi’nde heykel ve sanat tarihi okudu.
Toplumsal cinsiyet eşitliği benim için ne ifade ediyor: Toplumsal cinsiyet eşitliği, bir gün eşitlik hakkında konuşmak zorunda kalmamamız anlamına geliyor.
Karikatürüm hakkında: Toplumsal cinsiyet eşitsizliği, kadınları da erkekleri de etkiliyor.
Bu yazı www.bianet.org’dan alınmıştır.