JİNNEWS’in yayınladığı 2024 Ocak –Eylül çetelesine göre; 9 aylık süreçte Kürdistan ve Türkiye’de 273 kadın katledildi, 148 kadın ise şüpheli şekilde yaşamını yitirdi. Kadınların büyük çoğunluğu ya evli oldukları erkekler ya da tanıdıkları tarafından katledildi. Kadın hakları savunucuları, AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın vazgeçtiği ve kamuoyunda İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmenin ve, 6284 Sayılı Kanun’un uygulanmamasının kadın katliamındaki artışın nedeni olarak değerlendiriyor.
Dayanışmanın Kadın Hali Derneği (DEKAHDER) üyesi Avukat Şirvan Yakut, yaşanan kadın katliamlarına dair Mezopotamya Ajansı’ndan (MA) Şilan Çil’e değerlendirmelerde bulundu.
Yakut, devletin cezasızlık politikasının her dönemde uygulandığını, ancak İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararı ardından bu şiddet sarmalının artarak, devam ettiğini söyledi. Kadına yönelik artan şiddetin Amed Barosu Adli Yardım Bürosu’na yapılan başvuru sayısında da görüldüğünü belirten Yakut, kadınların hukuki yardım bürosuna 6284 Sayılı Yasa kapsamında başvuru dilekçesi için yapılan başvuru sayısının 2023 yılında bin 337 iken 2014 yılının ilk 9 ayında, bin 76 olduğunu aktardı.
‘Devlet önleyici politikalar geliştirmiyor’
Şüpheli kadın ölümlerin ve kadın cinayetlerine dikkat çeken Yakut, “Kadın katliamları var, ancak bu katliamlara karşı devlet önleyici hiçbir politika geliştirmiyor. Yargı tarafından faillere caydırıcı cezaların verilmemesi ya da tutukluysa serbest bırakılması ile cezasızlık politikası nihayete erdiriliyor. Bu durumda hem faillerin birbirinden güç alması ve şiddetin çoğalmasına zemin hazırlıyor” ifadelerini kullandı.
‘Baroya günde 20 başvuru’
Kadınlara dair verilerin sadece kadın kurumları tarafından tutulduğunu hatırlatan Yakut, Amed Barosu’nun da 6284 sayılı kanun kapsamında kadınların başvurduğunu aktararak, “Burada ortalama olarak günde 15-20 başvurunun olduğunu söyleyebiliriz. Bu sayı farklılık gösterebiliyor. Özellikle pazartesi günleri bu sayı 40’ı bulabiliyor” dedi.
Adliyelerde de benzer durumu yaşandığını belirten Yakut, “Ortalama bir ay içerisinde 500-550 kadın 6284 kapsamında koruyucu ve kapsayıcı kanun talebi başvuru dilekçesi mahkemeye gönderiliyor. Bunların ne kadarının kabul ve ret yediğini bilemeyiz. Büyük çoğunluğunun işin aciliyeti gereği ve niteliği gereği özellikle önleyici tedbirlerde delil aranmaksızın, çabuk nihayete erdirildiğini söyleyebiliriz. Verilen sayılar sadece Amed merkez için olan sayılar, ilçelerde durum nedir ne kadar başvuru oluyor ve kabul edilebilirliği nedir bilmiyoruz” diye konuştu.
‘Mücadeleye devam edeceğiz’
Kadınların tüm bu saldırılara karşı mücadele ettiğini de sözlerine ekleyen Yakut, “Kadınlar mücadeleden asla vazgeçmeyecek ama bunun herkes tarafından istenmesi ve devlet tarafından bir politika haline getirilmesi gerekiyor ” şeklinde konuştu.