İranlı ünlü yönetmen Muhammed Rasoulof, yeni filmi Kutsal İncir Tohumu’nun (The Seed of the Sacred Fig) Cannes Film Festivali’nde yarışmasına günler kala, İran’da ulusal güvenlik suçu işlediği gerekçesiyle sekiz yıl hapis ve kırbaç cezasına çarptırıldı.
Ayrıca para cezasına çarptırılacak yönetmenin mal varlığına el konulacak.
Rasoulof’un avukatı Babak Paknia X’te yaptığı açıklamada, mahkemenin Rasoulof’un film ve belgesellerini “ülkenin güvenliğine karşı suç işlemek amacıyla gizli anlaşma örnekleri” olarak bulduğunu söyledi.
“Hukuk sadece inat ve intikam için bir oyun alanı”
Dernek açıklamasında “Yargının Muhammed Rasoulof aleyhindeki kararı, hükümet içtihatlarıyla kirlenmiş hukuk sisteminde hukukun sadece inat ve intikam için bir oyun alanı olduğunu bir kez daha kanıtladı. Bağımsız ve özgürlükçü sinemacılar, yargının Muhammed Rasoulof’a karşı verdiği geçersiz kararı kınamakta ve onun ve hükümet sansürüyle dalga geçen tüm sanatçıların yanında durmaktadır.” denildi.
İdam cezası karşıtı filmi There Is No Evil ile 2020 yılında Berlin’de Altın Ayı ödülünü kazanan Rasoulof, daha önce Temmuz 2022 ‘de, o yıl ülke çapındaki protestolara yönelik hükümet baskısını kınayan yorumlar paylaştığı için gözaltına alınmıştı.
Sağlık sorunları nedeniyle 2023’te geçici olarak serbest bırakılan yönetmen, daha sonra affedildi ve “rejime karşı propaganda” suçlamasıyla bir yıl kürek cezasına ve iki yıl İran dışına çıkma yasağına mahkûm edildi.
Yönetmenin geçen yıl Cannes Belirli Bir Bakış jürisine katılması istenmiş ancak getirilen bu seyahat kısıtlamaları nedeniyle katılamamıştı.
Cannes daha önce de İran’ın sinemacılara yönelik baskılarını eleştirmiş, festival 2023 yılında İranlı yönetmen Saeed Roustaee’nin hapsedilmesini “ifade özgürlüğünün ciddi ihlali” olarak nitelendirmişti.
Roustaee, festivalin 2022 edisyonunda gösterilen Leila’s Brothers filmi nedeniyle altı ay hapis cezasına çarptırıldı. Film Tahran’daki ekonomik sıkıntıları anlatıyordu.