İmralı F Tipi Yüksek Güvenlikli Kapalı Cezaevi’nde tecrit koşulları altında tutulan ve 36 aydır kendisinden hiçbir şekilde haber alınamayan PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın avukatları, müvekkilleri ile görüşme talebiyle Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı ve İmralı Ceza İnfaz Kurumu Müdürlüğü’ne yeni başvurularda bulundu. Başvurular, Asrın Hukuk Bürosu avukatlarından Raziye Öztürk, Emran Emekçi, İbrahim Bilmez ve Cengiz Yürekli tarafından yapıldı.
Avukatlar, İmralı’daki diğer müvekkilleri Ömer Hayri Konar, Hamili Yıldırım ve Veysi Aktaş için de görüşme başvuruları yaptı.
Başvurulara yanıt verilmiyor
Abdullah Öcalan’ın müdafiliğini yapan Asrın Hukuk Bürosu avukatları, haftada iki kez PKK Lideri ve İmralı’daki diğer müvekkilleri Ömer Hayri Konar, Hamili Yıldırım ve Veysi Aktaş ile görüşme talebiyle Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı ve İmralı Ceza İnfaz Kurumu Müdürlüğü’ne başvuru gerçekleştiriyor. Ancak bu başvurulara olumlu ya da olumsuz bir cevap verilmezken, Bursa İnfaz Hakimliği’nin 6 ayda bir sistematik olarak verdiği “keyfi” ve hukuka aykırı “avukat görüş yasağı” ve “disiplin cezaları” gerekçeleriyle engelleniyor.
2023’te 169 başvuruya yanıtsız kaldı!
Asrın Hukuk Bürosu’nun 17 Ocak günü kamuoyu ile açıkladığı, “2023 Yılı Tespit Raporu’nda” 2023 yılı boyunca yaptıkları 110 avukat, 59 da aile görüş başvurusunun tamamının yanıtsız bırakıldığı paylaşıldı.
Sistematik ‘yasak kararları’
Asrın Hukuk Bürosu’nun 6 Kasım 2023 tarihinde avukat görüşlerinin sağlanması için Bursa İnfaz Hakimliği’ne yaptığı başvuru sonucunda, PKK Lideri’ne 31 Ekim’de verilmiş yeni bir 6 aylık avukat “yasak kararı” olduğu öğrenildi. Avukatların, “yasak kararının” içeriğinin öğrenilmesi ve dosya örneğinin verilmesi talebi ise Hakimlik tarafından “güvenlik” gerekçesi ileri sürülerek reddedildi. Aynı zamanda “yasak” kararına karşı avukatların yaptığı itiraz ise Ağır Ceza Mahkemesi tarafından reddedildi. Avukatlar, verilen “yasak kararına” karşı Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) başvuruda bulunacak.
İmralı’da ‘kötü muamele’ yokmuş!
Son 8 yıl içerisinde Asrın Hukuk Bürosu tarafından Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) onlarca başvuru yapıldı. AYM, Nisan 2023 tarihinde bu başvurulardan 23’üne dair Adalet Bakanlığı’ndan görüş istedi. Bakanlık, avukat yasakları, aile disiplin yasakları, telefon hakkı, Olağanüstü Hal (OHAL) döneminde İmralı’daki yasaklara ve benzer pek çok konuya dair AYM’ye görüş sundu. Adalet Bakanlığı başvuruya verdiği görüşte, İmralı’da “kötü muamelenin” olmadığını, görüşmelerde “elde olmayan sebeplerden” dolayı aksaklıklar yaşandığını ve bu durumun “makul” olduğunu ileri sürdü. AYM, 23 dosyaya dair Asrın Hukuk Bürosu’ndan da görüş talebinde bulundu.
CPT ziyaretlerinde İmralı yer almadı!
Öte yandan Avrupa Konseyi İşkenceyi Önleme Komitesi (CPT), 23 Şubat günü ise 13-22 Şubat tarihlerinde Türkiye’deki cezaevlerine ziyaret gerçekleştirdiğini ancak bu ziyaretler arasında İmralı’nın yer almadığını internet sitesinden paylaşmıştı. Konuya ilişkin yazılı açıklama yayınlayan Asrın Hukuk Bürosu, “CPT’nin ortaya koymuş olduğu bu yaklaşım, ne işkence yasağı ile ne de işkence koşullarını önleme görevleri ile bağdaşmaktadır. Avukatları hiçbir bilgiye sahip değilken, konunun yalnızca yetkililerle görüşmede gündeme getirilmesi, kabul edilemez bir yaklaşımdır” ifadelerini kullanmıştı. Avukatlar, 1 Kasım 2023 ile 31 Ocak 2024 tarihlerini kapsayan gelişmelere dair İmralı’ya yeni bir ziyaret gerçekleştirmesi talebiyle yeni bir başvuru gerçekleştirdi.
Deprem başvurusu kararı AYM’ye taşındı
Yine Maraş merkezli gerçekleşen depremler nedeniyle avukatlar müvekkilleri için Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı ve İmralı İnfaz Kurumu Müdürlüğü’ne başvuruda bulundu. Başvuruya herhangi bir cevap verilmemesi üzerine avukatlar, 14 Şubat 2023’te Bursa İnfaz Hakimliği’ne başvuruda bulundu. Hakimlik, aile ziyaret yasağı ve avukat görüşünü kısıtlayan disiplin cezalarını öne sürerek, görüşme talebini reddetti. Avukatlar, söz konusu disiplin cezalarının doğal afetten kaynaklı başvuruları engelleme gerekçesi sayılamayacağını belirterek, Bursa 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi’ne başvuruda bulundu. Mahkeme, 22 Şubat’ta hakimliğin kararının “usul ve yasaya” aykırı bir yönünün olmadığını ileri sürerek başvuruyu reddetti. Bunun üzerine avukatlar 16 Mart’ta, “Özel hayat ve aile hayatına saygı hakkı”, “Hak ve hürriyet hakkı” ve “İşkence ve eziyet ihlalini” düzenleyen Anayasa’nın 20, 40 ve 17’inci maddelerine işaret ederek, bu hakların ihlal edildiğini belirtip AYM’ye başvuruda bulundu.
Son telefon görüşmesi yarıda kesildi
Abdullah Öcalan, telefonla görüş hakkından ise ilk defa 27 Nisan 2020 tarihinde yararlandırılmıştı. PKK Lideri, dijital medyada yer alan kimi iddialar ardından kamuoyunda kaygıların büyümesi üzerine 25 Mart 2021’de kardeşi Mehmet Öcalan’la yine telefonla görüşmüştü. Ancak Mehmet Öcalan, bu görüşmenin de yarıda kesildiğini duyurmuştu.
Avukatlarıyla 4 yıldır görüştürülmüyor!
Abdullah Öcalan’ın avukatlarından Rezan Sarıca ve Newroz Uysal, müvekkilleriyle 8 yıl aradan sonra en son 2-22 Mayıs, 12-18 Haziran ve 7 Ağustos 2019 tarihlerinde görüşebilmişti. Avukatlar o tarihten bu yana hala müvekkilleriyle görüştürülmüyor.
Türkiye CPT raporunu açıklamıyor
“Incommunicado”, mutlak iletişimsizlik hali devam ederken CPT, 20-29 Eylül 2022 tarihli Türkiye ziyaretine dair 3 Ekim 2022’de yaptığı açıklamada, ziyaret ettiği kurumlar arasında İmralı F Tipi Yüksek Güvenlikli Cezaevi’nin de yer aldığını duyurmuştu. Defalarca yapılan girişim ve çağrılara rağmen ziyaretine ilişkin hiçbir açıklama yapmayan CPT, 30 Mart 2023 tarihinde 2022 yılı raporunu açıkladı. Raporda ise PKK Lideri’nin koşulları ve ziyarete dair hiçbir bilgiye yer verilmedi. Öte yandan CPT, ajansımızın sorusuna verdiği yanıtta, 2022 Türkiye raporunun hükümete iletildiğini ve raporun şu an Türkiye’de olduğu bilgisini vermişti. Ancak rapor o tarihten beridir Türkiye tarafından açıklanmıyor.
BM’ye ‘derhal tedbir kararını uygulama’ çağrısı
Asrın Hukuk Bürosu, müvekkillerinden haber alamamalarının ikinci yılı olan 25 Mart 2023 yaptığı açıklamada, Eylül 2022’de Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Komitesi’ne yaptıkları başvuru ve buna karşı verilen tedbir kararlarını hatırlatarak, “Tedbir kararı derhal yerine getirilmeli ve müvekkillerin, avukat ziyaretleri başta olmak üzere yasal ve uluslararası sözleşmelerden kaynaklanan tüm haklarının sağlanması güvenceye kavuşturulmalıdır” çağrısında bulundu.
Adalet Bakanlığı’na: BM İHK’nin kararına uymalıdır
Avukatlar ayrıca 26 Haziran’da yaptığı açıklamada da, “Öcalan’a uygulanan tecridin hukukta yeri yoktur. Kaldırılması lazım. Hakikatin ters yüz edilmeye çalışıldığı, İmralı’da olan bitenin gizlenmek istendiği, yine daha ağır saldırılara malzeme üretilmek istendiği anlaşılmaktadır. Fakat asıl soruşturulması gereken İmralı tecrit rejimi ve bu rejimin uygulayıcılarıdır. Hükümete ve Adalet Bakanlığı’na açık çağrımızdır, BM İHK’nin tedbir kararına derhal uyulmalı, haber alamama hali ve işkence uygulamaları son bulmalıdır” sözleriyle Adalet Bakanlığı’na tedbir kararına uyması yönünde seslendi.
‘Acil’ deprem başvurusuna da ret!
Öte yandan avukatların, 5 Aralık 2023’te gerçekleştirdiği “acil” görüşme başvurusunda 4 Aralık’ta Mudanya açıklarında meydana gelen 5.2 şiddetindeki deprem hatırlatılarak, ivedilikle Abdullah Öcalan, Hamili Yıldırım, Ömer Hayri Konar ve Veysi Aktaş ile görüşmek istediklerini belirtilmişti. Ancak bu başvuru da reddedilmişti.
Avukatlardan CPT’ye başvuru
Avukatlar son olarak, 2023’ün Ağustos ayının sonunda Abdullah Öcalan’a dair kaygıların had safhaya ulaştığını belirterek CPT’ye “acil” ziyaret başvurusunda bulundu. “Yarın çok geç olabilir” uyarısında bulunan avukatlar, hukuka aykırı uygulamaların son bulması çağrısında bulundu.
(JİNNEWS)