Yunanistan’da protestocu çiftçiler, 13 Şubat’ta hükümetle yapılan görüşmelerden sonuç alınamaması üzerine, tarımsal mazotun gümrüksüz olması, elektrik maliyetlerinin düşürülmesi, malzeme ve hayvan yemi sübvansiyonu gibi taleplerle ülke çapındaki eylemlerini sürdürme kararı aldı. Çiftçilerin bugün (15 Şubat Perşembe) Yunanistan’ın başkenti Atina’ya yürüme kararı da masada.
Çiftçi sendikaları, Başbakan Kyriakos Mitsotakis’in elektrik fiyatlarına ilişkin sunduğu yetersiz tavizleri reddetti. AB’nin yeni Ortak Tarım Politikası’nın (CAP) yeniden müzakere edilmesi için etkili önlemler alınmasını, sel sırasında kaybedilen gelirin tam olarak tazmin edilmesini ve Yunan olmayan ürünlerin Yunan olarak etiketlenmesinin durdurulmasını talep ettiler.
Karditsa Tarım Dernekleri Birliği Federasyonu Başkanı Kostas Tzellas, “hükümetin çiftçilerin elektrik taleplerini bile karşılamadığını” söyledi.
AB devletleri savaşları destekliyor
Aralarında Almanya ve Fransa’nın da bulunduğu pek çok AB ülkesi, milyarlarca dolar nakit ve mühimmat sağlayarak Ukrayna ve diğer yerlerdeki savaş çabalarını desteklemeye devam ediyor. Bu arada çiftçiler, tarımsal dizel için vergi indirimi de dahil olmak üzere çiftçilere verilen sübvansiyonları kaldırarak ve ayrıca tarım araçlarına yönelik araç vergisi muafiyetini keserek bütçe açıklarını kapatmakla suçluyorlar.
Almanya, Fransa ve Belçika dahil olmak üzere farklı Avrupa ülkelerindeki çiftçiler, yüksek üretim maliyetlerini ve yetersiz getirileri protesto ediyorlar. Çiftçiler ve sendikaları, iç pazarlardaki düşüşün, Avrupa Birliği’nin AB ülkelerinden ucuz tarım ürünlerinin ithalatını teşvik eden ve Serbest Ticaret Anlaşmalarıyla kolaylaştırılan politikalarının bir sonucu olduğunu iddia ediyor.
Seller, kontrol edilemeyen yangınlar ve kuraklıklar dahil olmak üzere iklim krizinin yol açtığı sıkıntılar, Avrupa çapındaki çiftçilere de zarar verdi. Daha önce, birçok Doğu Avrupa ülkesindeki çiftçiler, savaş çabalarına yardımcı olmak için AB’nin kolaylaştırdığı Ukrayna’dan tarifesiz tahıl ithalatının kendi iç pazarlarını etkilemesinden dolayı öfkelerini dile getirmişlerdi.
Fransa, Almanya ve Belçika’dan sonra Yunan çiftçiler de Yunanistan genelinde büyük otoyollarda mitingler ve ablukalar da dahil olmak üzere bir haftadır sürdürdükleri protestolarla Yeni Demokrasi (ND) hükümetini çiftçilerle müzakereye çağırıyor.
Kaynak: peoplesdispatch