17 Mayıs Derneği, Çankaya ilçesinde yaşayan veya çalışan LGBTİ+’lara dair yaptığı araştırmanın raporunu yayınladı. Araştırmaya katılan LGBTİ+’ların neredeyse yarısı Çankaya’da yaşamak ve çalışmaktan memnun değil, Yüzde 72’si ise Çankaya’da kendini güvende hissetmiyor.
17 Mayıs Derneği yerel yönetim çalışmaları kapsamında, başkentin Çankaya ilçesinde yaşayan veya çalışan LGBTİ+’ların sağlık hizmetlerine erişim sorunlarını ve ihtiyaçlarını araştırdı ve araştırma sonuçlarını “Çankaya Kent Masalları” adıyla yayınlandı.
Kaos GL’den Yıldız Tar’ın haberine göre LGBTİ+’ların neredeyse yarısı Çankaya’da LGBTİ+ olarak yaşamak ve çalışmaktan memnun değil ya da kısmen memnun. Yüzde 72’si Çankaya’da kendini güvende hissetmiyor ya da kısmen güvende hissediyor. Toplumsal ön kabuller ve varsayımların aksine; LGBTİ+’lar Çankaya ilçesinde güvensizlik içerisinde yaşamak ya da çalışmak zorunda kalıyor.
Çankaya’da yaşayan ya da çalışan LGBTİ+’ların büyük çoğunluğu, dışarıdan gelebilecek tehditlere karşı kendilerini koruma altına almak için cinsel yönelim/cinsiyet kimliklerini gizlemek zorunda kalıyor. Araştırmaya katılan sadece 5 kişi (yüzde 6,17) kimliğini hiçbir zaman gizlemek zorunda kalmadığını belirtti.
LGBTİ+’lar Çankaya’da toplumun geri kalanıyla eşit değil!
Raporda bu durum şöyle açıklanıyor:
“Cinsel yönelim ve cinsiyet kimliğini ifade edebilmenin, ifade ettiğinde herhangi bir suçlama, yaptırım ya da kınama ile karşılaşmanın uluslararası insan hakları ve LGBTİ+ hakları açısından en gelişkin metinlerden olan YOGYAKARTA İlkeleri ışığında LGBTİ+’ların bir yerde eşit haklara sahip olup olmadığını anlayabilmek açısından önemli bir gösterge olduğunu da düşünürsek; LGBTİ+’ların Çankaya’da toplumun geri kalanıyla eşit olamadığını ve LGBTİ+’ların Çankaya’da kimlikleriyle yaşayamadığını ya da çalışamadığını söyleyebiliriz.”