Polis işkencesinin gölgelediği 2021 İstanbul Onur Yürüyüşü’nde gözaltına alınan ikisi çocuk 39 kişiye ve yine polisin saldırdığı Maçka’daki pikniğe katılan bir kişiye 6 ayrı dava açıldı: Terör savcılarının hazırladığı iddianamelerde polis işkencesi yok, ayrı davalarla kamu desteği azaltılmak isteniyor.
Polis işkencesinin gölgelediği 2021 İstanbul Onur Yürüyüşü’nde gözaltına alınan ikisi çocuk 39 kişiye ve yine polisin saldırdığı Maçka’daki pikniğe katılan bir kişiye 6 ayrı dava açıldı: Terör savcılarının hazırladığı iddianamelerde polis işkencesi yok, ayrı davalarla kamu desteği azaltılmak isteniyor.
Yasaklar ve polis saldırılarının gölgesinde geçen 2021 İstanbul LGBTİ+ Onur Haftası’na ilişkin şimdiye kadar 6 ayrı dava açıldı. İstanbul Onur Yürüyüşü’nde gözaltına alınanlara açılan davaların yanı sıra yine polisin saldırdığı Maçka’daki pikniğe katılan bir kişiye de dava açıldı.
İkisi çocuk toplam 40 kişiye açılan davalarda, LGBTİ+ hak savunucuları 2911 Sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefetten yargılanıyor.
Mis Sokak’ta polis işkencesi yetmedi, dava da açıldı
Kaos GL’den Yıldız Tar’ın haberine göre, Onur Yürüyüşü günü daha yürüyüş dahi başlamadan polis işkencesiyle Mis Sokak’tan gözaltına alınan 19 kişi hakkında 2911 Sayılı Kanuna muhalefet iddiasının yanı sıra görevi yaptırmamak için direnme iddiasıyla da dava açıldı. İstanbul Cumhuriyet Savcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Soruşturma Bürosu’nun hazırladığı iddianamede fotoğraf ve videolara yansıyan polis işkencesi, ters kelepçe uygulamaları yer almazken; LGBTİ+ hak savunucularının cezalandırılmaları isteniyor.
Davanın ilk duruşması 13 Mayıs 2022 saat 10.00’da İstanbul 60. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülecek.
I. Cihangir davası: Polis şiddeti yine iddianamede yok!
Onur Yürüyüşü’nde polis işkencesine maruz bırakılan LGBTİ+ hak savunucularına açılan bir diğer davada ise 7 kişi yargılanıyor. 2911 sayılı Kanuna muhalefetten yargılanan hak savunucularının uğradığı polis şiddeti İstanbul Cumhuriyet Savcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Soruşturma Bürosu’nun hazırladığı bu iddianamede de yer almıyor.
Davanın ilk duruşması 9 Mart 2022’de İstanbul 18. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülecek.
II. Cihangir davası
Cihangir’de polis saldırısı ile gözaltına alınan üç kişiye ayrıca dava açıldı. Polis şiddetinin yer almadığı iddianamede, hak savunucularının yine 2911 sayılı kanuna muhalefetten cezalandırılması talep ediliyor.
Davanın ilk duruşması 25 Ocak 2022 saat 9.35’de 14. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülecek.
Çocuklara da dava açıldı!
Onur Yürüyüşü sırasında polis şiddetiyle Cihangir’den gözaltına alınan iki çocuğa da dava açıldı. Aynı iddianame ile yargılanan çocukların davası Çocuk Mahkemesi’nde görülecek.
Davanın ilk duruşması 22 Şubat 2022’de İstanbul 4. Çocuk Mahkemesi’nde görülecek.
Maçka’daki piknik de unutulmadı!
İstanbul LGBTİ+ Onur Haftası kapsamında 22 Haziran 2021’de Heybeli’de yapılması planlanan, yasaklanan, yasağın ardından Maçka Parkı’na taşınan ve burada polis saldırısıyla engellenen pikniğe katılan bir kişiye de dava açıldı. LGBTİ+’lara saldıran polisin şikayetiyle açılan davada bir kişi hakaretten yargılanıyor.
Davanın ilk duruşması 27 Ocak 2022 saat 10.20’de İstanbul 44. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülecek.
LGBTİQ+ Meclisleri davası: İddianamede de ayrımcılık!
26 Haziran 2021’deki İstanbul LGBTİ+ Onur Yürüyüşü’ne katılan LGBTİQ+ Meclisleri’nden 8 aktivistin yargılandığı dava 2 Kasım’da başladı. İddianamede “Asla yalnız yürümeyeceksin LGBTİQ+ Meclisleri” pankartının yanı sıra “Susma haykır eşcinseller vardır” sloganları yer alıyor. Savcı, iddianameye gerekçe olarak Beyoğlu Kaymakamlığı’nın hukuksuz yasak kararını gösterdi.
Davanın bir sonraki duruşması 8 Şubat’ta görülecek.
“6 ayrı dava açarak kamuoyu desteğini azaltmak istiyorlar”
SPoD Hukuk ve Adalete Erişim Koordinatörü ve 2021 İstanbul LGBTİ+ Onur Haftası gönüllülerinden Avukat Umut Rojda Yıldırım, davaları KaosGL.org’a değerlendirdi.
“Onur Yürüyüşü’nde temel hak ve özgürlüklerini kullanmak isteyenlere dava açılması maalesef şaşırmadığımız bir duruma dönüştü” diyen Av. Yıldırım, önceki senelerden farklı olarak 6 ayrı dava açılmasının bilinçli bir tercih olduğunu vurguladı:
“Aynı etkinlikten farklı saatlerde gözaltına alınan insanlara ayrı ayrı dava açmak bilinçli bir tercih. Birleştirmek yerine dosyaları ayırarak hem takip etmeyi zorlaştırıyorlar hem de kamuoyu desteğini azaltmayı hedefliyorlar. Yalnızlaştırmak dışında hukuki herhangi bir izahı yok bu durumun.”
Terör savcıları ne alaka?
Av. Yıldırım, soruşturmayı terör ve örgütlü suçlar savcılarının yürütmesinin de bilinçli olduğunu söylüyor:
“2911 Sayılı Kanununa Muhalefetten yapılan bir yargılamanın soruşturmasını terör savcılarının yürütmesi akla, mantığa sığan bir durum değil. Böyle yaparak dosyaya biz avukatların ulaşabilmelerini de kısıtladılar.”
“LGBTİ+’ların temel hak ve özgürlükleri ihlal ediliyor”
Beyoğlu’nun dört bir yanında yaşanan polis şiddetini de hatırlatan Av. Yıldırım son olarak, “Her yerde LGBTİ+’lar polis şiddetiyle, hukuksuzca gözaltına alınmışken bu davaların kendisi temel hak ve özgürlüklere saldırıdır. Toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenlemenin anayasal bir hak olduğunu anlatmaktan dilimizde tüy bitti ancak insanların dağılmasına dahi izin verilmeyen bir yürüyüşten gözaltına alınmaları ve ardından davalar bitmedi” dedi.
2021 Onur Yürüyüşü’nde ne oldu?
19. LGBTİ+ Onur Yürüyüşü için 26 Haziran saat 17.00’de Taksim’de buluşma çağrısı yapıldı. Adalar Emniyeti’nin Onur Haftası pikniğine tehdidi, Şişli Kaymakamlığı’nın 30 günlük etkinlik yasağı, Maçka’da LGBTİ+’lara piknik yasağı ve polis saldırısı ile başlayan haftanın yürüyüşü de yasaklandı. Beyoğlu Kaymakamlığı, “devletin ilkesi ve bölünmez bütünlüğüne, anayasal düzene, genel sağlığa ve genel ahlaka aykırı olabileceği veya başkalarının hak ve özgürlüklerinin korunması ve suç işlenmesinin önlenmesi” bahanesiyle Onur Yürüyüşü’nü yasakladı.
LGBTİ+ Onur Yürüyüşü, Beyoğlu Kaymakamlığı’nın yasağını ve polis şiddetini aştı, Beyoğlu sokaklarında “Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz” sloganları yükseldi.
Polis daha yürüyüş başlamadan Mis Sokak’ta saldırdı. Odakule’de basın açıklaması okundu. Ardından Tünel’de tekrar basın açıklaması okundu. LGBTİ+’lar Tünel’den Cihangir’e yürüdü. Polis tekrar saldırdı. Cezayir Sokak’ta LGBTİ+’lar tekrar toplandı. Polis saldırısı burada da sürdü. LGBTİ+’lar gün boyu devam eden saldırılara inat sokakta, “Buradayız, alışın, gitmiyoruz” dedi.