Diyarbakır’ın Bağlar ilçesi kayyumu Hüseyin Beyoğlu, nüfusu 890 olan Sakallı Mahallesi’nde bin kişinin HDP’den AKP’ye geçtiği ileri sürdü.
Diyarbakır’ın Bağlar ilçesine bağlı kırsal Sakallı Mahallesi’nde bin kişinin Halkların Demokratik Partisi’nden (HDP) AKP’ye geçtiği ileri sürüldü.
Bu iddia, Yüksek Seçim Kurulu (YSK) tarafından HDP’li Zeyyat Ceylan’a KHK’li olduğu gerekçesiyle mazbata verilmeyerek, Bağlar Belediyesi’ne atanan Hüseyin Beyoğlu’na ait. 25 Haziran’da Bağlar ilçesine bağlı Sakallı Mahallesi’nde iktidara yakın televizyonların canlı yayın konuğu olan Beyoğlu, mahalleye yaptıkları hizmetler üzerine HDP’li bin kişinin AKP’ye geçtiğini ileri sürdü.
MA’dan Arjin Dilek Öncel ve Özgür Paksoy, AKP’nin Sakallı Mahallesindeki iddiaları yerinden yazdı.
‘Mahallenin nüfusu 890′
Toplam nüfusu 890 olan mahallede, en son 2019 yerel seçimlerinde 405 seçmen oy kullandı. Kullanılan 353 oydan 318’i geçerli sayıldı. Sandıktan HDP’ye 259, AKP’ye 46 oy verildi, 35’i ise geçersiz sayıldı.
‘Erdoğan’ın fotoğrafının önünde saygı duruşunda bulunmuştu’+
Beyoğlu, bu iddiasından bir gün önce de belediyede bulunan makam odasında bulunan AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın fotoğrafının önünde önce ceketini ilikleyerek saygı duruşunda bulunduğu bir videoyu sosyal medyada paylaştı. Beyoğlu, toplum nüfusu 890 olan bir mahallede bin kişinin AKP’ye geçtiğini iddia etmesi ve Erdoğan’ın önünde saygı duruşunda bulunduğu videoyu paylaşması, sosyal medyada alay konusu oldu.
‘İki aile arasında kavga çıktı’
Beyoğlu’nun, Sakallı Mahallesi’yle ilgili iddiasının perde arkasında ise iki aile arasındaki husumet çıktı. 20 Haziran 2020 tarihinde, Sakallı ve Ortaören mahalle sakinleri arasında arazi anlaşmazlığı nedeniyle çıkan silahlı kavgada, Sakallı Mahallesi’nden M.V.K. yaşamını yitirdi. K.G ise yaralandı. Olayla ilgili olarak inceleme başlatan jandarma ekipleri, arazide yaptığı aramalar neticesinde Ortaören Mahallesi’nde ikamet eden F.Y., K.G. ve S.Y.’yi gözaltına aldı. 3 kişi çıkarıldığı mahkemece tutuklandı.
‘AKP’ye üye olan cezaevinden çıktı’
İki aile arasında yaşanan husumet sonrası taraflardan biri 1 ay önce AKP’ye katıldı. Söz konusu aile bireylerinin AKP’ye katılması üzerine tutuklulardan bazıları serbest bırakıldı. Husumetli diğer ailenin de aynı beklentiyle 24 Haziran’da AKP’ye katılma kararı aldığı ileri sürüldü. Sadece husumetli bu 2 aileden oluşan katılım, Beyoğlu tarafından bin kişi olarak lanse edildi. Ayrıca Beyoğlu’nun, görevlendirdiği kişiler, mahallede ev ev dolaşarak, halkı kurgulanan törene katılmaya çağırdığı öğrenildi.
‘Hizmetlerimiz sayesinde AKP’ye katıldılar’
24 Haziran günü iktidara yakın televizyonların yaptığı canlı yayın programlarına katılan Beyoğlu, Sakallı Mahallesi’ne hizmet yaptıklarını iddia ederek, şunları söyledi: “20 yıldır bu köy HDP’nin elindeydi. Oyların yüzde 90’ı HDP alıyordu. Maalesef bu köylerin hiçbirine hizmet götürmemişlerdi. 27 aydır biz görevdeyiz, hamdolsun bütün köylerimize hizmet getirdik. Sakallı köyümüzün bütün yol ve altyapı sorunlarını hepsini giderdik. Bizim bu yaptığımız hizmetler karşısında Sakallı mahallemiz Ak Partimizi tercih ettiler. Bugün büyük bir katılımla yaklaşık bin kişi ile partiye katıldılar.”
’20 yılda yapılamayanı 27 ayda yaptık’
Muhabirin “Neler yaptınız?” sorusunu yanıtlayan Beyoğlu, şunları ileri sürdü: “27 ayda 450 kilometre yol yaptık, kırsal mahallelerimize herkesin evinin önüne kadar yollarımızı götürdük. Yaz kış demeden rahat bir şekilde herkes kendi aracıyla sıkıntısız bir şekilde şehir merkezine gidip gelebiliyorlar. Bunu yanında kaldırımlarını yaptık, bunun yanında alt yapı sorunlarını giderdik, kısacası mahalle sakinlerinin bütün sıkıntılarını giderdik. 20 yılda yapılamayanı 27 ayda yaptık.”
‘YOLLAR KÖSTEBEK YUVASI’
Beyoğlu’nun bu iddiaları üzerine Sakallı Mahallesi’ne giden Mezopotamya Ajansı muhabirleri, hizmete dair tek bir şey olmadığı gözlemledi.
MA muhabirleri köyün durumunu şöyle anlatıyor:
“Karacadağ eteklerinde bulunan Sakallı Mahallesi’nin tabelasının görünmesiyle, köstebek yuvasına dönen yol başlıyor. Aşınma nedeniyle asfalttan eser kalmayan ve gedikleri aşa aşa ulaşılan Sakallı Mahallesi’ne, AKP heyetinin de arazöz (sulama aracı) eskortluğunda geldiği belirtildi. Beyoğlu’nun “27 ayda 450 kilometre yol yaptık, kırsal mahallelerimize herkesin evinin önüne kadar yollarımızı götürdük” iddiasının aksine, halk tozlu yoldan dolayı kapı ve pencerelerini açamaz duruma geldi. Köy içinde de evlere ulaşan bütün ara yollar da halkın kendi imkanlarıyla açtığı topraktan oluşuyor. Mahalleye giden araç, hurdaya dönüyor. Ayrıca defalarca yapılan başvurulara rağmen yaylaya giden yol da yapılmadı.”
‘Sular kesik, kanalizasyon yok’
Beyoğlu’nun “Kaldırımlarını yaptık, alt yapı sorunlarını giderdik, bütün sıkıntıları giderdik” dediği Sakallı Mahallesi’nde altyapıya dair şimdiye kadar hiçbir hizmet yapılmadı. Nitekim mahallede henüz kanalizasyon sistemi ve su şebekesi sistemi yok. Halk, bu soruna karşı çareyi ise evlerinin dışında inşa ettikleri tuvaletlerin altına çukur kazmakta buldu. Beyoğlu’nun sıraladığı “hizmetlerin” aksine, Sakallı Mahallesi’nde 2 aydır şebeke suyu akmıyor. Halk, ya kendi imkanlarıyla aldıkları borularla köy dışında bulunan kuyulardan dinamolarla su çekiyor yada eşeklerle su taşıyor.
‘Yolları BDP yaptı’
Sakallı Mahallesi’nde görüştüğümüz halk, köy yolunda son çalışmanın 7 yıl önce Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) yönetiminde olan Bağlar Belediyesi tarafından yapıldığını söyledi. Bu çalışmayla asfaltlanan yolla ilgili 2014’ten sonra bir çalışmanın yapılmadığı belirtildi.
‘Var olan hizmetler de durduruldu’
Mahalleye hizmet yapılmasının aksine var olan hizmet de durduruldu. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nin HDP yönetiminde olduğu sırada otobüs hizmeti vermeye başladığı ancak 2 yıl önce koronavirüs pandemisi gerekçesiyle söz konusu hizmetin durdurulduğu öğrenildi. Mahalleli, kent merkezinde ulaşmak için birçok kez Karacadağ’ın eteklerinden Diyarbakır-Urfa karayoluna yürümek zorunda kalıyor.
‘15-20 kişi dışında kimse AKP’ye geçmedi’
Beyoğlu’nun mahalleye hizmet yaptığı iddialarını iktidara yakın televizyonların haber bültenlerinden öğrenen mahalleli, bunun karşısında şaşkınlığını korurken, bin kişinin AKP’ye geçtiği iddialarına da tepkili. Mahalleli, husumetli olan ailelerden birinden 15-20 kişi dışında AKP’ye geçmediğini, törene katılanların da çevre köylerden getirilen yurttaşlar olduğunu belirtti.
‘AKP’ye en fazla 20-30 oy çıkıyor’
Sakallı Mahallesi’nde yaşayan 70 yaşındaki Recep Sakallı, Beyoğlu’nun “hizmet yaptık” iddialarının gerçeği yansıtmadığını söyledi. Sakallı, 2019 yerel seçimlerinden sonra herhangi bir hizmet yapılmadığını belirterek, “Şimdiye kadar mahallemize bir hizmet yapılmadı, bundan sonra yaparlar mı bilemiyorum. 7-8 yıl önce köyün yolları asfalt yapıldı. Onun dışında bir şey yapılmadı” dedi.
Bin kişinin AKP’ye geçtiğiyle ilgili Sakallı, şaşkınlıkla ve gülerek, “Ben AKP’ye geçmedim. Her seçim bu köyden en fazla 20-30 oy AKP’ye çıkıyor” diye belirtti.
‘Bir gün olsun kapımızı çalınmadı’
Beyoğlu’nun hizmet iddialarına tepki gösteren Kadriye Sakallı ise mahallede kanalizasyonun olmadığını, şebeke suyunun iki aydır akmadığını söyledi. Yıllardır mahallede ve çevre mahallelerde bir hizmetin yapılmadığını ifade eden Sakallı, “Yollar yapılmadı. Yolların hepsi bozuk. Hastamız olsa hemen gidip gelemeyiz. 2 aydır su akmıyor, hayvanlarımız var, onlara verecek suyumuz yok. Birçok eksik var. İlaçlama bile yapılmıyor. Sinek ve sivrisinek çok oluyor. Ne belediye nede başka bir yetkili, bir gün olsun kapımızı çalmadı. Halimizi soran olmadı” diye konuştu.
Sakallı, bin kişinin AKP’ye katıldığı iddiasıyla ilgili de “Biz AKP’ye oy bile vermedik” dedi.
‘Her şey göz önünde, bir faydaları olmuş mu?’
56 yaşında olan Abdulkadir Diri, mahallenin asfalt olan yolunun 7 yıl önce BDP’li Bağlar Belediyesi tarafından yapıldığını belirterek, “Hayatım boyunca mahallenin yolları sadece bir kez asfalt yapıldı. O da. Yine HDP’li belediye tarafından mahallemize belediye otobüsü seferleri açıldı. Seferler pandemi bahane edilerek kaldırıldı. Aracı olan aracı ile olmayan asfalt yola kadar yürür, oradan bir şekilde kent merkezinde gider. Köyde herkes mağdur. Aracı olmayan kent merkezine gidemiyor. Şuan ki belediyenin bir hizmeti yok, hizmetini görmedik. Şebeke suyu çok az, 4 evden biri yalnız faydalanabiliyor. Her şey göz önünde, köyü gezdiniz, bir faydaları olmuş mu?” diye sordu.
Diri, taleplerine rağmen yayla yollarının da yapılmadığını ifade ederek, “Yaylaya eşek yada atlarla gidiyoruz. Saatlerce yollarda kalıyoruz. ‘Yapacağız’ diyorlar, yapmıyorlar” şeklinde konuştu.
‘Bir aile geçti’
Mahallenin nüfusunu hatırlatarak, bin kişinin AKP’ye geçtiği iddialarını yalanlayan Diri, “Köylülerin AKP geçtiğini söylüyorlar. Bir iki muhtar ve iki köy arasındaki husumetten kaynaklı ailelerin inadı sonucu bir aile AKP’ye geçmiş olabilir. Oysa oy insanın canı, malı, servetidir” ifadelerini kullandı.