Taksim İstiklal Caddesi’nde adalet arayan işçi aileleri, işçi hastalıklarına ve ölümlerine dur demek için ’37. Vicdan ve Adalet Nöbeti’ni tuttu. Adalet Arayan İşçi Aileleri dün 13.00’da Galatasaray Lisesi önünde 37. Vicdan ve Adalet Nöbeti’ni gerçekleştirdi.
Haber Merkezi – Bu haftaki nöbetin konusunu meslek hastalıkları olarak belirleyen aileler çağrı metninde “Vicdan sahibi, adalet duygusunu yitirmemiş herkes “bu vahşeti” anlayarak davranmalı diyoruz. İş cinayetlerine dur diyebilmek için Vicdan ve Adalet Nöbeti tutmaya başladık, devam ediyoruz. Ve biz en çok canı yananlar, geride kalanlar için ve başka canlar yanmasın diye; Çalışırken ölmek, yaralanmak, hastalanmak istemiyoruz.. Yetkililer görevlerini yapsın : işyerleri ölüm-hastalık mahali olmaktan çıksın! Meslek hastalığı; dram değil suç! Ölüm ve hastalık değil cinayet! Meslek hastası emekçileri, hayatlarına dair endişelerinde yalnız bırakmamak için” ifadelerine yer verdiler. Yılın ilk nöbetine CHP Milletvekilleri, ÖDP ve HTKP üyeleri ile gazeteci Ahmet Hakan ve Ali Topuz destek verdi.
Yapılan basın açıklamasının ardından, gazeteci Ali Topuz’un yönetiminde gerçekleştirilen sokak forumunda, meslek hastalığına maruz kalmış farklı sektörlerden işçiler ve konunun uzmanı tıp doktorları ve hukukçular söz aldı. Toyota SA’dan verim düşüklüğü gerekçesiyle işten çıkarılan bir işçi, bilek ve kollarında çalışmaktan dolayı ciddi bir hasar meydana geldiğini, ancak meslek hastası olduğu ispat edebilmek ve emekli olabilmek için uzun zamandır mücadele ettiğini, şu anda da yaşayabilmek için temizlik yaptığını söyledi.
Eczacıbaşı Bozüyük Vitra tesislerinde çalışan ve silikozis teşhisi konan işçiler de Türkiye’de meslek hastalıklarını ispat etmenin ve bu konuda tazminat almanın neredeyse yollarının kapatıldığını, bunun için Cumhurbaşkanı, Başbakan ve Milletvekilleri de aralarında olmak üzere pek çok kişiye mektup yazdıklarını ama hala bir sonuç alamadıklarını ifade ettiler. Eczacıbaşı Kartal seramik fabrikasından bir işçinin ardından konuşan bir cam işçisi ise kollarında yüzde 28 oranında kayıp olduğunu, yaşamını kollarıyla kazandığını, ancak doktorların tüm vücuduna bakarak kendisine sağlam raporu verdiklerini zor bir şekilde yaşam mücadelesi verdiğini söyledi.
İşçilerin ardından meslek hastalıkları konusunda mücadelelerde yer alan İstanbul Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı’ndan Prof.Dr. Zeki Kılıçarslan ve Arş Gör Dr. Coşkun Canıvar söz aldı. Kılıçarslan ve Canıvar Meslek hastalıklarının kayıt altına alınmadığından, meslek hastalıkları meselesine yalnızca tazminat açısından bakıldığından, binlerce kayıt dışı ölümden bizzat mesleki rahatsızlıkların sorumlu olduğundan söz ettiler. İşyerleri kaynaklı ölümlerin yaklaşık yüzde 14’ünün “kaza” geri kalan yüzde 86’sının meslek hastalıkları kaynaklı olduğunu belirten uzmanlar, Türkiye’de kayıt altına alınan “kaza” sonucu ölümlerle kıyaslandığında onbinlerce meslek hastalığı kaynaklı ölümün, özellikle de mesleki kanserlerin tamamen kayıt dışı olduğunu belirttiler.