Boğaziçi Üniversitesi direnişinde gözaltına alınan 2’si tutuklu 7 öğrencinin yargılandığı dava tutuklu yargılanan Selahattin Can Uğuzeş ve Doğu Demirtaş için mahkeme tahliye kararı verdi.
AKP’li Melih Bulu’nun rektör olarak atanmasının ardından başlayan Boğaziçi Üniversitesi protestolarında 2’si tutuklu 2’si ev hapsinde olmak üzere toplamda 7 öğrencinin yargılandığı davanın ilk duruşmasında tahliye kararı çıktı.
13.00’de başlaması gereken mahkeme saat 14.00’da kimlik tespitiyle başladı. Duruşma salonuna ‘adliye muhabiri’ olmayan gazeteciler alınmadı. İddianamenin okunmasının ardından öğrencilerin avukatlarından Levent Pişkin, iddianamenin Anayasa’nın laiklik ilkesinin açık ihlali olduğuna dikkat çekti.
Avukat Pişkin, iddianamenin iadesini talep etti, ancak hakim “İddianame zaten kabul edildi. Tüm sanıklara tebliğ edildi. Ama bir kez daha okutuyorum” diyerek Pişkin’i yanıtsız bıraktı.
Pişkin, “İçeriği itibariyle toplumda hiçbir tepki meydana gelemediği ve bu nedenle ifade özgürlüğü kapsamında kaldığı suçun unsurlarının oluşmadığını”nı belirterek, öğrencilerin derhal beraatini talep etti.
Hakim: LGBTİ+ üyeliğin veya diyaloğun var mı?
47 gündür Metris Cezaevi’nde tutuklu bulunan Doğu Demirtaş ve Selahattin Uğuzeş’in savunmalarına geçildi. Suça konu edilen LGBTİ+ bayrağının bir güvenlik görevlisi tarafından asıldığını söyleyen Doğu Demirtaş, “Hiçbir kesim ya da kişiyi aşağılamak gibi bir amacımız yok. Herhangi bir öğrenci grubuna resmi ya da gayriresmi bir üyeliğim yoktur. Suçlamaları kabul etmiyorum. LGBTİ+ bayrağını bir güvenlik görevlisi astı. Telefonumda videosu var, incelenebilir. O güvenlik görevlisini teşhis edebilirim” dedi.
Yeni Şafak haberini delil olarak gösteren hâkimin, “Herhangi bir örgüte üyeliğin var mı, yedi sanık aynı ekipte miydiniz, sergiyi düzenleyen ekiptesin, resim daha sonra kaybolmuş, o sırada oralarda mıydın” sorusuna yanıt veren Doğu, şöyle konuştu:
“Güvenlik sürekli serginin başındaydı, resmi kimin hazırladığını da bilmiyorum. Laik bir ülkede yaşadığımız için bunu Müslümanlığa aykırı diye savunmayız. Herhangi bir suç işlediğimizi düşünmüyorum, hatta yaptığımızın sanat olduğunu düşünüyorum.”
Hâkim; Doğu’ya “LGBTİ+ üyeliğin veya diyaloğun var mı?” diye sordu.
Selo: Haberi TRT’den öğrendim
Demirtaş’ın ardından savunmasına geçilen Selahattin Uğuzeş ise, ifade işlemleri için gittiği Vatan Emniyet Müdürlüğü’nde resmi Doğu Demirtaş ile birlikte astığının yazılı olduğu bir tutanak imzalatmak istendiğini söyledi.
“Savcılıkta tutukluluğa sevk edilmeden bu haberi TRT’den öğrendik” diyen Selo, “Suç işleme kastım ve kötü niyetim yoktu, sergiye gittim ve anlamadığım bir suçtan dolayı 47 gündür tutukluyum. Avukatım olmadan beyanda bulunmadığım halde bana bir tutanak getirdiler. Tutanakta resmi asan dört kişiden biri olduğumu kabul ettiğim yazıyordu. Ben bu tutanağı imzalamadım” şeklinde konuştu.
Mahkeme, tutuklu öğrenciler Selahattin Can Uğuzeş ve Doğu Demirtaş’ın tahliyesine karar verdi.