19 Aralık Katliamı’na ilişkin Müdahale Harekat Planı ortaya çıktı. Dönemin Jandarma Genel Komutanı Aytaç Yalman’n “hatırlamıyorum” dediği plan davanın görüldüğü Bakırköy 13. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderildi.
ETHA’dan Arzu Demir’in haberine göre; Planlardan birinin altında dönemin Jandarma Genel Komutanı olan Aytaç Yalman’ın, diğerinin altında ise İçişleri Bakanı Sadettin Tantan’ın imzası bulunuyor.
Operasyona katılacak askerlerin cezaevlerine yerleştirilmesinden tutukluların F tipi cezaevlerine nakledilmesine kadar her aşamasının planlandığı katliamın amacı, “devletin otoritesinin tekrar tesis etmek” olarak tanımlanıyor.
Tam bir devlet işi
“Gizli ibareli” olan ve kopyasının çıkartılmayacağı belirtilen harekat planında, MGK, MİT, Jandarma Genel Komutanlığı ile il jandarma komutanlıkları, Emniyet Genel Müdürlüğü, il emniyet müdürlükleri, adalet, sağlık ve içişleri bakanlıkları ve valilerin katliamın merkezinde yer alıyor.
Plana göre, Jandarma Komando Özel Asayiş Komutanlığı’na bağlı 3 tabur, 12 Aralık 2009’dan itibaren İstanbul Jandarma Bölge Komutanlığı’nın kontrolüne verildi.
Halkalı Jandarma Taburu da 13 Aralık’tan itibaren her türlü silah, teçhizat ve cezaevi müdahale malzemeleri ile birlikte Çanakkale İl Jandarma Komutanlığı’na verildi.
Harekat Planı’nda hangi komutanların hangi illeri koordine edeceği de ayrıntılı olarak yer aldı. Buna göre, Denetleme Başkan Yardımcısı Tuğgeneral Kemal Bayalan; Çanakkale, Jandarma Bölge Komutanı Tümgeneral Bekir Uğurlu; Çankırı, Aydın Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Tekin Ümit; Aydın, Konya Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Tahsin Baltacıoğlu; Konya, Adana Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Oğuz Altay; Adana’da görevlendirildi.
Maket üzerinde çalıştılar
Katliam için görevlendirilen birlikler, cezaevleri maketleri üzerinde tatbikat yaptı.
İhtiyaç duyulması durumunda Kürt illerindeki komando taburunun Jandarma Genel Komutanlığı’nın emrine verilmesi kararlaştırıldı.
Katliamı gerçekleştiren askeri birlikler, “müdahale”, “emniyet”, “destek”, “ihtiyat”, “tahliye ve muhafaza” olmak üzere 5 gruba ayrıldı. Her bir grubun taşıyacağı silahlar ayrı ayrı yazıldı.
Buna göre “müdahale grubu” kalkan, gaz maskesi, vizyörlü başlık, robocop kıyafeti, jop gibi zor kullanma vasıtaları kullandı, “Müdahale grubunun yakın emniyet unsurunda kadro silahları ile vizyörlü başlık, robocop kıyafeti, çelik yelek, gaz maskesi, gaz bombaları ve bombaatar bulunacaktır” denildi.
“Emniyet grubu”nun ise “müdahale grubu”na ek olarak, keskin nişancı tüfeği, av tüfeğini de taşıyacağı belirtildi.
Cezaevi dışında katliama tepki gösterenlerin susturulması için de Emniyet Genel Müdürlüğü’ne görev verildi. Harekat Planı’nda “Cezaevleri dışında ancak cezaevleri ile bağlantıları olan yasadışı örgütlere müzahir kişi, dernek ve kuruluşların tespit edilmesi, başta liderleri olmak üzere örgüt mensuplarının fotoğraf albümleri hazırlayarak G gününden önce ilgili jandarma komutanlarına ve emniyet müdürlerine teslim edilmesi” kararı da alındı.
Dava 12 Şubat’ta
Bayrampaşa Cezaevi Davası’na 12 Şubat’ta Bakırköy 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam edilecek. “Cezaevleri Müdahale Harekat Emri” davanın temel gündemi olacak.
Planın altında imzası bulunan dönemin Jandarma Genel Komutanı Aytaç Yalman, dava kapsamında “tanık” sıfatıyla ifade vermişti. “20 Aralık 2000 sonrasında cezaevlerinde huzur sağlanmıştır” diyerek katliamın arkasında duran Yalman, katliamda yer alanlara ve katliam planına ilişkin sorulara “Bilmiyorum, hatırlamıyorum” demişti.
Operasyonun başında bizzat bulanmadığını savunan Aytaç Yalman, jandarma bölge komutanlıklarına gerekli emirleri ve talimatları verdiğini söylemişti.
Operasyonun Jandarma Bölge Komutanlığı’nda koordine edildiğini ancak kimlerin koordinasyonda yer aldığını bilmediğini öne süren Yalman, “Kullanılan silahlar konusunda da bilgi yoktur” demişti.