TMMOB ve MMO tarafından incelenen Kanal İstanbul’un ÇED raporunda tutarsızlıklar ortaya çıkarken, uzmanlar maliyetin hesaplanandan fazla olacağını söylüyor.
AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “çılgın projesi” olan ve uzmanların İstanbul için felaket olarak nitelendirdiği Kanal İstanbul projesini inceleyen Maden Mühendisleri Odası, Aralık 2019’da açıklanan Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporunun tutarsızlıklar olduğunu ve maliyetinin hesaplanandan daha fazla olduğunu açıkladı.
DW Türkçe’nin haberinine göre Maden Mühendisleri Odası ve Türk Mühendis Mimar Odaları Birliği Erdoğan’ın “çılgın projesi” olan Kanal İstanbul’un ÇED raporunu inceledi. İncelemede ÇED raporunda belirtilen maliyetten daha yüksek bir maliyetin olduğu ortaya çıktı. Konu ile ilgili açıklama yapan Maden Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Makar, “ÇED raporunun bir yerinde patlatmaları kazı çalışmalarının 4 yıl olacağı belirtilirken, diğer bir bölümde 5 yıl yapılacağı söyleniyor. Yani rapor kendi içinde bile çok basit hatalarla çelişiyor. Yapılan patlatmalı kazıların teknik olarak yapılan hesapların yanlış olduğunu ve bilimsel olmadığını ortaya koyduk” dedi.
Türk Türkiye’nin en önemli yatırımı olduğu öne sürülen Kanal İstanbul projesi ihale aşamasına geldi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, geçen hafta Kanal İstanbul’un mimari ve teknik tüm boyutlarının hazır olduğunu söyledi. Ancak ‘çılgın proje’ye yapılan itirazların ardı arkası kesilmiyor.
Maden Mühendisleri Odası, Aralık 2019’da açıklanan Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporu üzerinde uzun bir teknik inceleme yaptı. Maden Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Makar, 1595 sayfalık ÇED raporu üzerinde yaklaşık altı ay boyunca çalıştı. Özellikle kazı, nakliye ve patlatma üzerine akademisyenlere danıştı. Rapordaki çelişkileri ortaya çıkardı. Kanal İstanbul’un ÇED raporunda buldukları yanlışlar hakkında DW Türkçe’ye bilgi veren Makar, böylesi büyük bir projede bu kadar basit hatalar yapılmasına şaşırdıklarını belirterek şunları söyledi: “ÇED raporunda hafriyat hesaplamaları var. 1,1 milyar metreküplük kazı yapılacağı ve 1,18 milyar metreküplük de hafriyat çıkarılacağı hesaplanmış. Sadece kum çıkarılsa belki bu doğru olabilir ancak orada sert kayaçlar var. Bu kayaçlar kazıldıktan sonra kabarır. Bizim hesaplamalarımıza göre, çıkacak hafriyat miktarı 1,43 ile 1,76 milyar metreküp civarında olacak. Bu da 990 milyon ile 1.98 milyar dolar arasında bir maliyet demek.”
Erdoğan’ın Kanal İstanbul için ihaleye gidileceğini duyurmasını eleştiren Türk Mühendis Mimar Odaları Birliği İstanbul Şube Sekreteri Cevahir Çelik “Sadece TMMOB’un Kanal İstanbul’a karşı açtığı beş dava bulunuyor. Bunların hepsinin yargılaması devam ediyor. Henüz mahkeme aşamasında olan bir projenin her şey tamammış gibi lanse edilmesi doğru değil. Cumhurbaşkanı’nın bu sözlerinden sonra hangi hakim bu projenin aleyhine karar verebilir?” diye sordu.