Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurul’unda görüşülen Torba Yasa teklifi içinde yer alan internette sansür ve fişleme yasası, dün gece tüm muhalefetin hayır demesine rağmen AKP’nin oylarıyla kabul edildi.
5651 sayılı Kanunun 9. Maddesinde değişiklik yapılan yasada artık, internet ortamında yapılan yayın içeriği nedeniyle kişilik haklarının ihlal edildiğini iddia eden gerçek ve tüzel kişiler ile kurum ve kuruluşlar, içerik sağlayıcısına, buna ulaşamaması halinde yer sağlayıcısına başvurarak uyarı yöntemi ile içeriğin yayından çıkarılmasını isteyebileceği gibi doğrudan sulh ceza hakimine başvurarak içeriğe erişimin engellenmesini de isteyebilecek.
Öte yandan bütün TİB bu engellemeleri, geçtiğimiz günlerde olduğu gibi hiçbir mahkeme kararı göstermeksizin yapabilecek.
Cumhurbaşkanı’nın onaylaması halinde resmen yasalaşacak olan tasarının getirdiği kısıtlamalar şu şekilde:
-URL adresi tabanlı yapılacak olan engellemeyle, yasaklananan içeriğe erişim hiçbir şekilde mümkün olmayacak.
– Yer sağlayıcı yurtdışındaysa bile erişim engellenebilecek. DNS değiştirerek bir siteye girilemeyecek.
– Özel hayatın gizliliği ihlali gerekçe gösterilip, doğrudan TİB’e başvuru yapılabilecek. TİB başkanına internet sitesi erişim engelleme yetkisi verilecek.
– Erişim Sağlayıcılar firmalar, kullanıcıların internetteki tüm hareketlerini kaydedip 2 yıl boyunca saklayacak. Bu süre daha önce 6 aydı.
– Birliğe gönderilecek olan “erişimin engellenmesi kararı” en geç 4 saat içinde uygulanacak.
– Hâkimler, 24 saat içinde sansür kararı verebilecek. “Zararlı” içerik çıkarılmazsa, 500-1.000 TL arasında günlük para cezası kesilecek.